Logo fysiotherapie Hazenkamp
Logo fysiotherapie Hazenkamp

Fysiotherapie bij
heup en knie artrose/prothese

Artrose wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Artrose ontstaat doordat er meer
gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er door het lichaam geproduceerd kan worden.

Wat is artrose in de heup of knie?

Artrose wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Artrose ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er door het lichaam geproduceerd kan worden. Het kraakbeen verslechtert en in sommige gevallen verdwijnt het helemaal. Bij artrose vermindert ook de vloeistof in het heupgewricht. Deze vloeistof, synoviale vloeistof of synovium genoemd, is nodig om het gewricht soepel te laten draaien en om schokken te absorberen. Door slijtage van gewrichtskraakbeen en een vermindering van de schokabsorberende vloeistof in het heupgewricht kunnen botten over elkaar schuren, wat veel pijn en stijfheid veroorzaakt.

Behandeling van artrose middels fysiotherapie

Als kraakbeen eenmaal beschadigd is, is er geen herstel van het kraakbeen meer mogelijk. De behandeling is er dan ook op gericht om de pijn en stijfheid van het gewricht te verminderen. Meestal volgt een doorverwijzing naar een gespecialiseerde fysiotherapeut. Aan de hand van oefeningen gericht op kracht, stabiliteit, coördinatie en mobiliteit, leert de therapeut de patiënt hoe te blijven bewegen zonder het heupgewricht te overbelasten. Ook het detoniseren van de spieren rondom het gewricht kan de pijnklachten verminderen. Mede hierdoor kan een operatie vaak worden uitgesteld.

Heeft u, of krijgt u, een knieprothese of heupprothese?

Dan bent u bij Fysiotherapie Hazenkamp in Nijmegen op het juiste adres. De revalidatie van een knieprothese of heupprothese is een hele inspanning. Samen met uw therapeut gaat u er hard aan werken om weer op het oude niveau van voor de prothese te komen. De revalidatie van een knieprothese of een totale heupprothese heeft als doel de mobiliteit van het nieuwe gewricht te verbeteren, de pijn te verminderen, de belastbaarheid, balans en coördinatie te verbeteren, het uithoudingsvermogen te vergroten en de spierkracht te versterken.  De revalidatie hiervan bestaat uit drie verschillende fases.

De eerste fase van het herstel

De eerste fase bestaat uit het optimaliseren van de bewegingen in het gewricht. Hiervoor zal de therapeut middels mobilisatietechnieken en -oefeningen proberen de volledige beweging in het gewricht te krijgen. Daarnaast zal er aandacht worden besteed aan het verbeteren van lopen met krukken of een rollator.

De tweede fase van het herstel

In de tweede fase ligt de focus op het verbeteren en herstellen van de kracht in de benen en het normaliseren van het looppatroon. U zult merken dat door het lopen met hulpmiddelen uw looppatroon is veranderd. Gelukkig kunnen we dit samen met u weer optimaliseren nu de hulpmiddelen kunnen worden of zijn afgebouwd. Naast het versterken van de spieren is het verbeteren van de stabiliteit in het gewricht een belangrijk aandachtspunt. Door middel van stabiliteitsoefeningen zal hieraan worden gewerkt.

De derde en laatste fase van het herstel

In deze laatste fase richten we ons op het herstel van de dagelijkse activiteiten. Verder gaan we kijken of eventuele sporten weer kunnen worden hervat. Om de bovenstaande punten te bereiken zullen we middels specifieke oefentherapie te werk gaan.

Onze specialisten

Bij Fysiotherapie Hazenkamp is Stefan van Boxtel gespecialiseerd in heup en knie artrose en de revalidatie van een knie prothese of totale heup prothese. Voor het maken van een afspraak of vragen hierover kunt u contact met ons opnemen.