Heb ik een verwijsbrief van de huisarts/specialist nodig?

Afbeeldingsresultaat voor DTF NEE. U kunt zonder verwijzing van uw huisarts terecht bij uw fysiotherapeut: Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie: DTF. Vanaf 1 januari 2006 heeft u geen verwijsbriefje meer nodig voor de fysiotherapeut. Natuurlijk mag u eerst een afspraak maken met uw huisarts, maar het hoeft in principe niet meer. Dat heeft voordelen. Zo komt u ‘direct’ bij de specialist in beweging terecht. Zodat u ‘direct’ kunt beginnen met werken aan uw herstel. De huisarts blijft een centrale rol spelen in de coördinatie van uw zorg. De fysiotherapeut zal de huisarts blijven informeren, tenzij u aangeeft dat u dat niet wenst.

Screening: het verschil van de Directe Toegankelijkheid (DTF)

Bij Directe toegankelijkheid is er een controlemoment voordat de behandeling start: de ‘screening’. Als u besluit rechtstreeks naar de fysiotherapeut te gaan, voert deze eerst een screening uit. Het blijkt dat het merendeel van de mensen goed kan bepalen of zij bij de fysiotherapeut aan het juiste adres zijn. Om deze reden plannen we gelijk met de screening een intake en onderzoek in. De screening start met een vraaggesprek, uw klacht wordt geïnventariseerd en er worden ook een aantal vragen gesteld die aanwijzingen kunnen geven voor andere onderliggende problematiek. Aansluitend vindt een lichamelijk onderzoek plaats (intake en onderzoek). Zo wordt bepaald of uw klacht geschikt is voor een fysiotherapeutische behandeling.

Er zijn vier mogelijkheden:

 1. Uw klacht is ongeschikt voor een fysiotherapeutische behandeling. De fysiotherapeut zal u adviseren over een passende oplossing
 2. Uw klacht is geschikt voor een fysiotherapeutische behandeling. De fysiotherapeut maakt een afspraak voor een behandeling. Dit kan bij de screenende fysiotherapeut zijn, maar ook bij een collega die gespecialiseerd is in een deel van het vakgebied (manuele therapie, sportfysiotherapie, kinderfysiotherapie etc)
 3. Uw klacht is geschikt voor een fysiotherapeutische behandeling, maar de fysiotherapeut heeft aanvullende informatie nodig van uw huisarts. De aard van de informatie bepaald of de fysiotherapeut gelijk of op een later tijdstip een afspraak maakt voor een behandeling. (Het inwinnen van informatie gaat in overleg met u.)
 4. Uw klacht is ongeschikt voor een fysiotherapeutische behandeling en de fysiotherapeut heeft aanwijzingen dat er meer aan de hand is. Hij/zij zal u verwijzen naar uw huisarts. De fysiotherapeut neemt contact op met uw huisarts om hem/haar te informeren. (Tenzij u aangeeft dat u dat niet wenst.)

Uw voordeel?

 • geen onnodige vertraging door eerst een bezoek aan de huisarts
 • u wordt direct geholpen door dé specialist in bewegen: de fysiotherapeut
 • u kunt direct beginnen met werken aan uw herstel

Wanneer is een verwijzing wél noodzakelijk:

 • als u een fysiotherapeutische behandeling aan huis nodig heeft.
 • als u wordt doorverwezen door huisarts of specialist
 • als u een aandoening heeft die op de chronische lijst staat

Als u met een verwijzing komt vindt tijdens de eerste afspraak een gesprek plaats over uw klachten en doen wij een lichamelijk onderzoek. We bespreken dan met u of en hoe wij u kunnen helpen en wat u zelf aan uw klachten kunt doen. Dit duurt ongeveer 30 minuten. Deze uitgebreide intake is nodig om voor u een behandeling op maat te kunnen maken.

Controleer uw polisvoorwaarden

Wettelijk is bepaald dat u geen verwijzing meer nodig heeft. Desondanks zijn er zorgverzekeraars die in hun polisvoorwaarden hebben opgenomen dat u altijd een verwijzing nodig heeft om vergoeding te ontvangen. Controleer dus altijd uw polisvoorwaarden om te zien wat uw zorgverzekeraar vergoedt!

 Meer weten over DTF?

Heeft u specifieke vragen over onze werkwijze bij DTF consulten, of wilt u direct een afspraak maken voor een screening? Het team van Fysiotherapie Hazenkamp staat altijd klaar om u te helpen. Overleg uw vragen direct per telefoon, of neem via de website contact op met onze praktijk.

Zorg van de hoogste kwaliteit.  De registerfysiotherapeut: een zeker gevoel

Al onze fysiotherapeuten zijn

 • toegelaten tot het Centrale Kwaliteit Register Fysiotherapie (CKR)
 • BIG geregistreerd
 • werken volgens de richtlijnen van het KNGF
 • volgen jaarlijks een  cursussen en bijscholingen.

  Therapeuten

Adres Fysiotherapie Hazenkamp Afbeeldingsresultaat voor DTF

Vossenlaan 88
6531 SP Nijmegen
T: 024 – 833 00 22
W: www.fysiotherapiehazenkamp.nl
E: fysiotherapie@fysiotherapiehazenkamp.nl