Medical taping, een introductie

Medical taping is een methode van taping die zijn oorsprong heeft gevonden in Japan en Korea in de jaren 70. Pas vele jaren later, eind jaren 90 is deze methode bekender geworden in het westen en werd medical taping ingezet door artsen, therapeuten en masseurs in Europa. Niet alleen binnen de medische wereld maar ook in de sportwereld wordt medical taping steeds vaker toegepast. Het idee achter deze manier van tapen is dat beweging en spieractiviteit essentieel zijn om uw gezondheid te herstellen en te behouden. De belangrijkste effecten van deze tape zijn: het verbeteren van de spierfunctie, het opheffen van belemmeringen in bloedcirculatie, pijndemping en het ondersteunen van de gewrichtsfunctie.

schoudertape medical tapingtennisarm medical taping

Het verschil tussen medical taping en de conventionele tape methoden zit in de rekbaarheid van de tape. Door de rekbaarheid vergroot je de mobiliteit en functionaliteit, dit in tegenstelling tot de conventionele tape waar dit minder het geval is. De speciale elastische tape die wordt gebruikt bij medical taping komt qua elasticiteit overeen met de menselijke huid en wordt dan ook als een soort “tweede huid” aangebracht. Dit zorgt ervoor dat de medical tape een liftende werking heeft op uw opperhuid. De tape geeft niet alleen steun, maar heeft als bijkomend voordeel dat ze de bewegingsvrijheid niet belemmert. Hierdoor is het met medical taping mogelijk om ondanks de aangebrachte tape actief in beweging te blijven.

Medical taping, wanneer is dit de beste optie?

Deze vorm van tapen heeft niet alleen een stabiliserend effect op uw gewrichten, ze stimuleert tevens de spierfuncties en de bloed- en lymfecirculatie. Medical taping kan bij verschillende klachten worden ingezet, voorbeelden hiervan zijn spier- en gewrichtsklachten, instabiliteitsproblemen en lymfoedeem (een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel). Omdat er meerdere indicaties zijn om medical taping in te zetten, kan deze vorm van taping in verschillende situaties uitkomst bieden.medical taping

Een aantal klachten waarbij medical taping toegepast kan worden zijn:

  • overbelaste spieren
  • afname of toename van spierspanning
  • andere spierblessures
  • hoofdpijn
  • verbeteren van gewrichtsfuncties
  • pijnvermindering
  • verminderen van ontstekingen of vochtophopingen
  • verbeteren van de bloedcirculatie

Tijdens de behandeling zal  in overleg tussen u en de therapeut worden bekeken of medical taping een rol kan spelen in de behandeling van uw klachten. Als hiertoe wordt besloten zal er in eerste instantie een proef tape aangebracht worden. Afhankelijk van het effect hiervan zal worden besloten of de tape vaker kan worden toegepast.

Medical Taping bij Fysiotherapie Hazenkamp in Nijmegen

Bij Fysiotherapie Hazenkamp zijn meerdere therapeuten werkzaam die de cursus Medical Taping Concept hebben gevolgd. Deze cursus geeft een diepgaand inzicht in de eigenschappen, toepassingsmogelijkheden en therapeutische mogelijkheden van medical taping. Met het afronden van deze cursus kunt u er zeker van zijn dat onze fysiotherapeuten experts zijn op het gebied van medical taping en u van de juiste behandeling kunnen voorzien.

Medical Taping in Nijmegen

Fysiotherapeuten

Locatie in Nijmegen

Fysiotherapie Hazenkamp

Vossenlaan 88
6531 SP Nijmegen

T: 024 – 356 09 54
M: 06 – 17 85 68 76

W: www.fysiotherapiehazenkamp.nl
E: fysiotherapie@fysiotherapiehazenkamp.nl

 

Contact opnemen