Kunt u uw rug of nek niet soepel bewegen? Heeft u last van tintelingen in uw benen of armen? Heeft u regelmatig last van duizelingen? Dan is het mogelijk dat uw gewrichten niet goed functioneren. Manuele therapie kan u hierbij helpen. Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in bewegingsproblemen van gewrichten. Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds uw houding en bewegingen te optimaliseren. Manuele therapie is een specifieke methode van onderzoeken en behandelen die bijzonder geschikt is bij pijn en bewegingsklachten die voortkomen uit de wervelkolom. Dankzij het specialisme van de manueel therapeut beschikt hij of zij over een bredere kennis voor het vaststellen van de oorzaak van uw klacht en kent de therapeut specifieke technieken voor het oplossen ervan. Manuele therapie kan u uitkomst bieden bij klachten als:
- hoofd- en nekpijn i.c.m. het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
- nek- en schouderklachten, al dan niet met uitstraling naar de armen
- lage rugklachten, mogelijk met uitstraling naar de benen
- hoge rugklachten i.c.m. rib- en borstpijn
- duizeligheid bij het bewegen van de nek
- spierspanningshoofdpijn
- kaakklachten, mogelijk in combinatie met nekklachten
- schouderklachten, elleboogklachten, pols-/ handklachten
- heupklachten, knieklachten enkel-/ voetklachten
Wanneer u zich herkent in één van bovenstaande klachten is het mogelijk zonder een verwijzing van de huisarts of specialist een screening laten doen. Deze screening heet ook wel DTF, een korting voor Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie. Hierbij stelt de fysiotherapeut u zowel algemene als klachtgerichte vragen om te kijken of fysiotherapie of manuele therapie voor u de juiste behandelwijze is. Mocht manuele therapie niet de beste optie zijn, dan zullen wij u, indien mogelijk, adviseren waar u het beste terecht kunt met uw klacht.
Manuele therapie: de intake
Na de bovengenoemde screening of aan de hand van een verwijzing volgen een intake en lichamelijk onderzoek. De manueel therapeut zal u vragen stellen over uw klachten. Vragen die gesteld kunnen worden zijn bijvoorbeeld hoe zijn uw klachten ontstaan en wanneer uw klachten verminderen of toenemen. Na deze vragen vindt er een lichamelijk onderzoek plaats, waarbij uw bewegingen en houding worden geanalyseerd en uw gewrichten onderzocht. Op deze manier wordt vastgesteld waar de oorzaken van uw klachten zitten. Na deze intake en het lichamelijke onderzoek bepaalt de manueel therapeut, in overleg met u, of manuele therapie zinvol is in het verhelpen van uw klachten. Is manuele therapie niet de beste keuze bij uw klachten, dan bespreken we met u de mogelijkheden voor andere vormen van behandeling. Door de hantering van deze werkwijze heeft u na deze eerste afspraak direct duidelijkheid over het vervolgtraject.
Manuele therapie: de behandeling
Nadat er sprake is geweest van een intake-gesprek waaruit gebleken is dat manuele therapie de juiste keuze is in de bestrijding of vermindering van uw klachten, kan de behandeling van start gaan. De behandeling bij manuele therapie heeft tot doel de functie van de gewrichten, de houding en beweging te optimaliseren. Dat gaat door middel van specifieke bewegingen in de gewrichten. De manueel therapeut probeert vastzittende bewegingen te herstellen of een teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training. Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met manipulaties. Dat wordt in de volksmond ook wel ‘kraken’ genoemd. Kraken houdt in dat de gewrichten wat sneller worden bewogen. Deze behandeling kan een knappend geluid veroorzaken. Hoewel de meeste patiënten dit als een kortstondig vreemd gevoel ervaren, wordt het over het algemeen niet als pijnlijk ervaren. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar. Zo verbetert de functie van de gewrichten direct, bevordert de therapie de houding en verloopt het bewegen een stuk gemakkelijker. Tijdens uw behandeltraject blijven we het effect van uw behandeling analyseren. Wij zijn namelijk pas tevreden wanneer u dat ook bent. Daarom gaan we tijdens uw behandeltraject samen met u de volgende vragen af: Wat hebben we bereikt? En op welke manier? Hebben we ons doel gehaald en is uw klacht verdwenen? We bespreken met u de resultaten en sluiten de behandeling af wanneer het doel van de manuele therapie is behaald.
Vergoeding Manuele Therapie
Manuele therapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering voor fysiotherapie nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Fysiotherapie Hazenkamp heeft met nagenoeg alle zorgverzekeraars een contract. Zonder aanvullende verkering betaalt u zelf de kosten. Deze staan voor manuele therapie vermeld onder ’tarieven’.
Manuele Therapie bij Fysiotherapie Hazenkamp in Nijmegen
- Fysiotherapie Hazenkamp bij het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie.
- Fysiotherapie Hazenkamp staat met specialisatie Manuele Therapie ingeschreven in het BIG register en het Centraal Kwaliteitsregister (CKR) voor Fysiotherapie.