Wat is artrose in de heup?
Artrose wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Artrose ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er door het lichaam geproduceerd kan worden.
Het kraakbeen verslechtert en soms verdwijnt het helemaal. Bij artrose vermindert ook de vloeistof in het heupgewricht. Deze vloeistof, synoviale vloeistof of synovium geheten, is nodig om het gewricht soepel te laten draaien en om schokken te absorberen.
Door slijtage van gewrichtskraakbeen en een vermindering van de schokabsorberende vloeistof in het heupgewricht kunnen botten over elkaar schuren, wat veel pijn veroorzaakt.
De gevolgen van artrose in de heup.
Bij artrose in de heupgewrichten gaat dus het tussenliggende kraakbeen afslijten.
Daardoor kunnen de beide botuiteinden minder soepel over elkaar glijden.
Bovendien kunnen schokken van bewegingen minder goed opgevangen worden.
Uiteindelijk kan het kraakbeen helemaal verdwijnen. Op dat moment bewegen de ruwe botuiteinde langs elkaar. Het bot zal op de toegenomen druk reageren met ‘osteofytvorming’: er ontstaat abnormale botgroei aan de randen van het heupgewricht.
Zo wordt het gewricht breder, waardoor de druk over een grote oppervlak wordt verdeeld. Zo probeert het lichaam de gevolgen van artrose enigszins te beperken.
De symptomen van artrose in de heup.
Een belangrijke aanwijzing van artrose in de heup is pijn in de lies met veelal uitstraling naar de bilstreek, het bovenbeen en de knie. Ook kunnen er opstartklachten ontstaan.
Er is dan sprake van pijn en stijfheid bij het opstaan uit bed of van een stoel.
Naarmate het slijtageproces vordert, wordt het bewegen van het heupgewricht steeds pijnlijker en moeizamer. Routinehandelingen zoals veters strikken, traplopen en auto instappen worden dan meer en meer problematisch.
Diagnose artrose in de heup.
Een arts kan meestal door het stellen van vragen en het verrichten van een lichamelijk onderzoek de diagnose al stellen. Röntgenfoto’s van het heupgewricht worden alleen gemaakt bij twijfel of als er een operatie overwogen wordt.
Wanneer het kraakbeen is afgesleten, is dat op de foto duidelijk te zien: de gewrichtsspleet is dan versmald. Ook worden op een röntgenfoto de eventuele gevolgen van de aandoening zichtbaar, zoals osteofytvorming. De meest voorkomende indicatie waarvoor een totale heup prothese is dan ook artrose.
Behandeling van artrose in de heup.
Als kraakbeen eenmaal beschadigd is, is er geen herstel meer mogelijk.
De behandeling is er dan ook op gericht om de pijn en stijfheid van het gewricht te verminderen. Meestal volgt een doorverwijzing naar een gespecialiseerde fysiotherapeut.
Aan de hand van oefeningen gericht op kracht/ stabiliteit/ coördinatie en mobiliteit, leert hij de patiënt hoe te blijven bewegen zonder het heupgewricht te overbelasten.
Hierdoor kan een operatie worden uitgesteld maar in sommige gevallen ook worden voorkomen.
Indien de klachten ernstiger worden, kan uiteindelijk doormiddel van een operatie de kop of de kom vervangen worden. Bij vergaande slijtage kan ook het gehele gewricht vervangen worden door een totale heup prothese.
Wilt u meer informatie over onze behandeling of wilt u een afspraak bij onze gespecialiseerde fysiotherapeuten, neem dan contact met ons.
U kunt ons bereiken via telefoonnummer 024-8330022 of via de mail op fysiotherapie@fysiotherapiehazenkamp.nl.