Heeft u, of krijgt u, een knieprothese of heupprothese?

Dan bent u bij Fysiotherapie Hazenkamp in Nijmegen op het juiste adres.  De revalidatie van een knieprothese of heupprothese is een hele inspanning. Samen met uw therapeut gaat u er hard aan werken om weer op het oude niveau van voor de prothese te komen.

Nadat u een aantal dagen in het ziekenhuis heeft gelegen, mag u met elleboogkrukken of rollator naar huis toe. Het is van belang om zo snel mogelijk te beginnen met de revalidatie van uw knieprothese of totale heupprothese. Er is dan ook geen tijd te verliezen.

Hiervoor kan indien nodig de therapeut de eerste paar keer aan huis komen, aangezien u waarschijnlijk minder goed ter been bent. Uiteindelijk zijn de behandelmogelijkheden op de praktijk groter, waardoor we er naar streven om zo spoedig mogelijk op de praktijk af te spreken.

knieprothese of heupprothese

De eerste afspraak is een intakegesprek waarbij we een beeld vormen van welke dingen u al kunt en wat nog niet zo goed gaat. Daarnaast zal er een gericht lichamelijk onderzoek plaatsvinden en samen met u een behandelplan worden opgesteld.

De revalidatie van een knieprothese of een totale heupprothese heeft als doel de mobiliteit van het nieuwe gewricht te verbeteren, de pijn te verminderen, de belastbaarheid, balans en coördinatie te verbeteren, het uithoudingsvermogen te vergroten en de spierkracht te versterken.                          

knieprothese of heupprotheseDe eerste fase van het herstel

De eerste fase bestaat uit het optimaliseren van de bewegingen in het gewricht. Hiervoor zal de therapeut middels mobilisatietechnieken en oefeningen (goed gecoördineerd aanspannen van de spieren) proberen de volledige beweging in het gewricht te krijgen. Daarnaast zal er aandacht aan het verbeteren van het lopen met krukken of de rollator worden besteed.

De tweede fase van het herstel

In de tweede fase ligt de focus op het verbeteren/herstellen van de kracht in de benen en het normaliseren van het looppatroon. Uw zult merken dat u door het lopen met hulpmiddelen uw looppatroon veranderd is. Gelukkig kunnen we dit samen met u weer optimaliseren nu de hulpmiddelen kunnen worden/zijn afgebouwd.

Naast het versterken van de spieren is het verbeteren van de stabiliteit in het gewricht ook een belangrijk aandachtspunt. Door middel van stabiliteitsoefeningen zal hieraan worden gewerkt.

De derde en laatste fase van het herstel

In deze laatste fase richten we ons op het herstel van de dagelijkse activiteiten. Verder gaan we kijken of eventuele sporten weer te hervatten zijn. Om de bovenstaande punten te bereiken zullen we middels specifieke oefentherapie te werk gaan.

Heeft u nog vragen? Of wilt u hulp bij de revalidatie van uw knieprothese of heupprothese? Twijfel niet en vraag ons om hulp. Bij Fysiotherapie Hazenkamp is Stefan van Boxtel gespecialiseerd in de revalidatie van een knie prothese en totale heup prothese. Neem contact met ons op via telefoonnummer 024 – 8 33 00 22 of een stuur een mail naar fysiotherapie@fysiotherapiehazenkamp.nl

Fysiotherapie bij een knieprothese of heupprothese

Therapeuten

Telefoon 024 – 356 09 54
E: fysiotherapie@fysiotherapiehazenkamp.nl  

Locatie in Nijmegen

Fysiotherapie Hazenkamp
Vossenlaan 88
6531 SP Nijmegen

T: 024 – 356 09 54
W: www.fysiotherapiehazenkamp.nl
E: fysiotherapie@fysiotherapiehazenkamp.nl  

Contact opnemen