Dry needling, een introductie

dry needling NijmegenDry needling is een behandelmethode binnen de fysiotherapie waarbij gebruik wordt gemaakt van kleine (acupunctuur) naaldjes. In tegenstelling tot naalden die o.a. door artsen gebruikt worden, zijn deze naaldjes niet hol waardoor er geen vloeistof toegediend kan worden. Daarom wordt er ook wel over droge naalden (dry needles) gesproken. Bij dry needling gaat de therapeut op zoek naar ‘knopen’ of triggerpoints in de spier. Door deze triggerpoints aan te prikken ontstaat er een snelle en langdurige ontspanning in de spier en zal de eventuele bijbehorende uitstralende pijn verdwijnen.

Dry needling is gebaseerd op neurofysiologie en de anatomie van de mens en om deze reden te onderscheiden van de populaire behandelmethode acupunctuur. Acupunctuur is namelijk afkomstig uit de oosterse geneeskunde en richt zich namelijk op meridiaanleer, de energiestromen binnen het menselijk lichaam. Dry needling richt zich op de behandeling van spierklachten die vaak al langere tijd bestaan en behoort hiermee tot het domein van de fysiotherapeut.

Dry needling: Triggerpoints

In de spier zit een strakke streng waarin zich een extra gevoelige verdikking bevindt. Deze verdikking binnen de spier noemt men een myofasciaal triggerpoint. Deze punten zijn gevoelig voor druk en geven herkenbare uitstralende pijn voor de patiënt. De triggerpoints kunnen bewegingsbeperkingen, stijfheid of verkortingen in de spier veroorzaken maar ook kunnen ze leiden tot krachtvermindering, prikkelingen, tintelingen, hoofdpijn en duizeligheid. Door de pijn die de patiënt ervaart ontstaat er meer spierspanning, wat weer zorgt voor een verminderde doorbloeding en druk op de kleine zenuwen. Hierdoor is er een slechter herstel en ontstaat er nog meer spierspanning, waardoor de spier zal verkorten en er een bewegingsbeperking kan ontstaan. Dit creëert een vicieuze cirkel. Een triggerpoint ontspant zich dus niet snel en kan langere tijd blijven bestaan, waardoor er langdurige klachten ontstaan.

triggerpoint

Het onstaan van triggerpoints

Deze triggerpoints kunnen door middel van verschillende oorzaken ontstaan. Hierbij kan gedacht worden aan overbelasting van spieren, een ongeluk, onderbelasting van spieren (bijv. door gips), langdurig dezelfde spanning op de spieren (houding) maar ook aan stress of veel dezelfde bewegingen maken. Door deze oorzaken kan de celstofwisseling verstoord raken en wordt het zenuwstelsel overactief. Ook door overactiviteit van het zenuwstelsel kunnen triggerpoints ontstaan.

Er zijn uiteenlopende symptomen wanneer het aankomt op triggerpoints. Er zijn echter een aantal kenmerkende symptomen te noemen.

  • Referred pain of afgeleide pijnDry Needling
  • Problemen bij bewegen
  • Afknellen van zenuwen
  • Autonome reacties

Referred pain of afgeleide pijn: Elk punt heeft een eigen kenmerkend uitstralingsgebied (vaak op een andere, soms onverwachtse, plek dan waar hettriggerpoint zelf zit). Voorbeelden zijn spanningshoofdpijn, kaakpijn en ischias. Op de afbeelding hiernaast een voorbeeld van het uitstralingsgebied dat past bij de betreffende triggerpoints (kruisjes).

Problemen bij het bewegen: Spieren moeten aanspannen en ontspannen. Spieren waarin zich een triggerpoint bevindt kunnen dit minder goed. Het gebruik van deze spier kan dan pijn oproepen of verergeren. Hierdoor ga je deze spier wellicht minder gebruiken waardoor andere spieren overbelast raken en er nieuwe triggerpoints ontstaan.

Afknellen van zenuwen: triggerpoints die dicht bij zenuwen liggen kunnen deze samendrukken. Het gevolg hiervan is dat je jeuk, doofheid, branderig gevoel of overgevoeligheid kunt ervaren.

Autonome reacties: deze komen doordat het autonome zenuwstelsel verstoord raakt. Dit zenuwstelsel geeft sturing aan klieren, organen, bloedvaten, hart en ademhaling. Symptomen die hierdoor kunnen ontstaan zijn bijvoorbeeld evenwichtsstoornissen, wazig zien en traanogen.

Dry needling en Fysiotherapie Hazenkamp in Nijmegen

Dry needling is een zeer effectieve manier in de behandeling van triggerpoints en de klachten die hierbij komen kijken. Bij het aanprikken kan er een korte samentrekking van de spier ontstaan (local twitch response). Na een dergelijke samentrekking ontspant de triggerpoint zich en kan er herstel optreden in de spier. Ook kan men uitstraling ervaren in het kenmerkende uitstralingsgebied. Door op deze link te klikken ziet u een filmpje met nogmaals een duidelijke uitleg over triggerpoints.

Bij Fysiotherapie Hazenkamp in Nijmegen hebben Inge Nooijen, Stefan van Boxtel en Mick de Wit zich gespecialiseerd in de behandeling van triggerpoints door middel van dry needling. Voor het maken van een afspraak of vragen over dry needling kunt u contact met ons opnemen.

Dry needling Nijmegen

Fysiotherapeut

Alle fysiotherapeuten binnen onze praktijk kunnen je behandelen met dry needling

024-8330022
fysiotherapie@fysiotherapiehazenkamp.nl

Locatie in Nijmegen

Fysiotherapie Hazenkamp
Vossenlaan 88
6531 SP Nijmegen
T: 024 – 356 09 54
W: www.fysiotherapiehazenkamp.nl
E: fysiotherapie@fysiotherapiehazenkamp.nl  

Contact opnemen