BPPD of draaiduizeligheid.

Er zijn verschillende soorten duizeligheid. Duizeligheidsklachten kun je in verschillende categorieën verdelen namelijk draaiduizeligheid (vertigo) en draaierigheid (dizziness).

Bij draaiduizeligheid ziet men de omgeving draaien, soms lijkt het alsof je zelf ook draait of beweegt.

Bij draaierigheid is het meer een licht gevoel in het hoofd, het gevoel flauw te vallen of onzeker op de benen te staan.

Wat is BPPD?

Eén van de oorzaken voor draaiduizeligheid is BPPD. Deze afkorting staat voor Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid. Dit is een goed aardige duizeligheid die zich kenmerkt door acute, kortdurende draaiduizeligheid. Je kunt hierdoor je evenwicht even verliezen, of gevoel hebben dat je om valt.

Deze ontstaat bij bewegingen bijvoorbeeld als u gaat liggen of overeind komen. Bij BPPD zijn de oorsteentjes die in het binnenoor, je evenwichtsorgaan,  zitten losgekomen. Deze oorsteentjes prikkelen de zintuigharen die normaal alleen geprikkeld worden door bewegingen van het hoofd. Waardoor deze steentjes precies loskomen is nog onduidelijk. Mogelijke oorzaken zijn een (oor)infectie, hoofdtrauma of na langdurige bedrust. BPPD is goed vast te stellen door de huisarts of een fysiotherapeut met ervaring in het behandelen van duizeligheid. Vaak herstelt deze draaiduizeligheid spontaan binnen 4 weken. Naarmate men ouder wordt, komt BPPD vaker voor.

Eerste consult

Het eerste consult zal bestaan uit een gesprek waarbij uw klachten in kaart worden gebracht en een aanvullend onderzoek om al dan niet BPPD aan te tonen.

De behandeling

De behandeling moet uitgevoerd worden door een therapeut met ervaring in duizeligheidsklachten. De behandeling bestaat uit het uitvoeren van de Epley Manoeuvre. Uw therapeut legt u vooraf aan de behandeling uit waar deze manoeuvre uit bestaat en wat u kunt verwachten.

Aansluitend wordt de Epley manoeuvre uitgevoerd en krijgt u informatie over wat u thuis kunt doen en een vervolg afspraak.

Voor thuis worden in sommige gevallen de oefeningen volgens Brandt-Daroff aanbevolen.

Binnen onze praktijk is Inge Nooijen gespecialiseerd in BPPD. Zij heeft de cursus BPPD bij het ADC, Apeldoorns Duizeligheidscentrum, gevolgd en de cursus Duizeligheid bij de SOMT, Stichting Opleiding Manuele Therapie.

U kunt telefonisch contact opnemen met de praktijk: 024 – 8 33 00 22,

of via i.nooijen@fysiotherapiehazenkamp.nl

BPPD, draaiduizeligheid, evenwichtsstoornis.