Heb je weleens mobiliteitsklachten, nekklachten of sportblessures (gehad)? Dan heb je vast gedacht aan een behandeling bij een fysiotherapeut en misschien ook wel een behandeling bij een chiropractor. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen Fysiotherapie en Chiropractie?

Focus op onderdeel van het lichaam

Het grootste verschil tussen fysiotherapie en chiropractie is het deel van het lichaam waarop ze zich concentreren. De behandelingen van een fysiotherapeut zijn gericht op het functioneren van de spieren. Een chiropractor houdt zich daarentegen bezig met het functioneren van het zenuwstelsel en de wervelkolom. 

Een tweede verschil is te vinden in de opleiding die een fysiotherapeut en een chiropractor hebben genoten. De opleiding Fysiotherapie is te volgen aan de hogeschool, terwijl de chiropractor zijn opleiding aan de universiteit gevolgd heeft. 

De titel ‘chiropractor’ is in tegenstelling tot de titel ‘fysiotherapeut’ niet beschermd. Dat wil zeggen dat iedereen zich als chiropractor mag uitgeven en als chiropractor mag werken. Daarom is het goed om van tevoren te checken of de chiropractor van jouw wens wel ingeschreven is bij een chiropractie-instantie die op kwaliteitsnormen controleert.

Oefening Blessuregevoelige buitensporten

Behandeling bij Fysiotherapie

Fysiotherapeuten gaan aan de slag met de spieren om (delen van) je lichaam weer mobiel te maken. Daartoe zal een fysiotherapeut onder andere persoonlijke afgestemde mobiliteitsoefeningen, krachtsoefeningen en coördinatieoefeningen voor je uitdenken. 

Als het ware train je met de fysiotherapeut de juiste bewegingen om deze later zelf goed uit te voeren in je dagelijkse leven. Massages om het bindweefsel los te maken vormen tegenwoordig nog maar een klein onderdeel van een fysiobehandeling.  

Fysiotherapie Hazenkamp biedt de volgende (specialistische) fysiotherapiebehandelingen aan:

  • Reguliere fysiotherapie
  • Manuele therapie
  • Sportfysiotherapie
  • Dry needling

Behandeling bij Chiropractie

Chiropractici gaan te werk vanuit de idee dat een lichaam zichzelf geneest wanneer het bewegingsapparaat (skelet, gewrichten en skeletspieren) stevig is. Door de wervelkolom weer recht te zetten (de originele staat van de wervelkolom) zouden gezondheidsproblemen en mobiliteitsproblemen voorkomen en opgelost kunnen worden. 

Chiropractie houdt zich in tegenstelling tot fysiotherapie niet bezig met het ‘trainen’ van het lichaam, maar juist met het ‘herstellen’ van het lichaam. 

Tijdens een behandeling zal de chiropractor het lichaam ‘kraken’ om de wervelkolom weer recht te krijgen. De chiropractor zet daarbij druk op je gewricht om deze te corrigeren. 

Klachten verhelpen of verminderen?

Wil je een behandeling om je mobiliteitsklachten, nekklachten of sportblessures te verhelpen of te verminderen? Wij adviseren je graag over de mogelijkheden en do’s en dont’s in jouw persoonlijke situatie! Neem contact met ons op via fysiotherapie@fysiotherapiehazenkamp.nl  of telefoonnummer 024-8330022.

Wat is het verschil tussen Fysiotherapie en Chiropractie?
Getagd op: