Vallen, het is een grote angst onder ouderen. En terecht, want ieder jaar komen er ongeveer 100.000 ouderen op de spoedeisende hulp door een val. In dit artikel gaan we in op vallen bij ouderen en de waarde van valpreventie.

Fysiotherapie aan huis Nijmegen vallen bij ouderen

Gevolgen van vallen

De cijfers liegen er niet om: vallen is een groot probleem onder ouderen. Van de 100.000 ouderen die jaarlijks de spoedeisende hulp bezoeken door een val, dienen er ongeveer 70.000 behandeld te worden voor ernstig letsel zoals hersenletsel of heupletsel. Ongeveer hetzelfde aantal ouderen houdt na de behandeling lichamelijke klachten.

Niet alleen de lichamelijke gevolgen van vallen zijn groot, maar ook de psychische gevolgen. Ouderen worden bang voor beweegactiviteiten of zelfs gewoon lopen. Ze durven dan ook niet meer ergens naartoe te gaan. Daardoor kunnen ze zich sociaal afsluiten en eenzaam worden.

Alle gevolgen zetten we hieronder nog eens op een rijtje:

  • Hersenletsel of heupletsel
  • Lichamelijke klachten
  • Angst voor bewegen en lopen
  • Thuisblijven bij sociale activiteiten en eenzaamheid

Oorzaken van vallen

Ouderdomsklachten liggen vaak ten grondslag aan het hoge aantallen vallen onder ouderen. Zo is het verminderde reactievermogen en de verminderde risicoinschatting een oorzaak van vallen. Ook het verminderde zicht en gehoor, maar ook duizeligheid kunnen vallen veroorzaken.

Daarnaast zijn er in de omgeving van ouderen ook enkele risicovolle situaties. Zo staan er vaak veel spullen in huis of liggen er meerdere vloerkleden, wat zorgt voor struikelen en vallen.

De eerdergenoemde angst voor bewegen en lopen kan tot slot ook een oorzaak zijn. Ouderen gaan door de angst namelijk krampachtig bewegen of nemen een onjuiste houding aan die valpartijen in de hand werkt.

De oorzaken van vallen zijn als volgt op te sommen:

  • Verminderd reactievermogen
  • Verminderde risicoinschatting
  • Verminderd zicht en gehoor
  • Duizeligheid
  • Risicovolle omgeving
  • Angst voor lopen en bewegen
Vallen bij ouderen

Valpreventie voor vallen bij ouderen

Tijdens een sessie ‘valpreventie’ geven we u inzicht in uw valrisico. We onderzoeken of de bovengenoemde oorzaken aanwezig zijn met vragen en testjes. Aan de hand van uw antwoorden, maken we een advies op dat we gezamenlijk doorspreken en ook schriftelijk aan u meegeven.

Daarnaast kunnen we lichaamsbeweging met u oefenen en uw spieren sterker maken. Hierdoor kunnen we uw lichamelijke en psychische valrisico beperken. We kunnen de oefeningen in de praktijk doen, maar we kunnen ook een oefenschema maken zodat u thuis kunt oefenen.

Ook bij lichamelijke klachten na een val kunnen we te hulp schieten. Zo proberen we door middel van sessies weer de juiste houding aan te laten nemen en het bewegen soepel te houden.

Hieronder vindt u een rijtje van wat valpreventie voor u in kan houden:

  • Inzicht in uw valrisico
  • Valrisicio beperken door het oefenen van lichaamsbeweging en spieren sterker maken
  • Fysiotherapie na val
Vallen bij ouderen

Valpreventie bij Fysiotherapie Hazenkamp in Nijmegen

Wilt u meer informatie over valpreventie? Of wilt een afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op! We zijn telefonisch te bereiken op nummer 024-8330022, e-mailadres fysiotherapie@fysiotherapiehazenkamp.nl of via ons contactformulier.

Valpreventie voor vallen bij ouderen
Getagd op: