Bent u op zoek naar klachtenverlichting of klachtenbehandeling door middel van taping? Lees dan dit artikel om te ontdekken wat tapen is, welke werking tape heeft en welke klachten u met tape kunt laten behandelen door de fysiotherapeut. 

Wat is taping?

Taping is het aanbrengen van tape op een geblesseerd of pijnlijk lichaamsdeel. De tape dient ter verbetering of ondersteuning van uw lichaamsdeel in haar functie. Tapes zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren en elasticiteit.

Er zijn twee manieren van tapen te onderscheiden: conventionele taping en medical taping. Het verschil tussen deze twee manieren zit in de elasticiteit van de gebruikte tape. De elasticiteit van de tape bepaalt namelijk de werking van de tape op uw geblesseerde lichaamsdeel.

Medical taping

Conventionele taping

Het conventionele tapen heeft u vast wel eens bij een sporter gezien: met de tape wordt zijn/haar geblesseerde gewricht vastgezet om het zo steun te bieden. Denk maar aan tape bij een verstuikte enkel of zere knie.

De tape die een fysiotherapeut voor het conventionele tapen gebruikt, is stevig en niet erg elastisch. Uw pijnlijke gewricht blijft dan ook in de goede houding staan en krijgt veel ondersteuning van de tape.

Medical taping

Waar de tape bij conventionele taping uw pijnlijke lichaamsdeel vastzet, blijft het bij medical taping juist beweeglijk. De tape voelt in dit geval als tweede huid, waardoor het een ‘liftende’ werking heeft. Het  wordt niet enkel gebruikt bij pijnlijke gewrichten, maar ook voor klachten aan spieren, bindweefsel, bloedvaten en lymfevaten.

De tape is elastisch en beweegt soepel mee tijdens het bewegen. De fysiotherapeut kiest de tape bij uw geblesseerde lichaamsdeel; deze dient even elastisch als het lichaamsdeel te zijn.

Taping

Klachten waarbij de fysiotherapeut kan tapen

Wanneer u last heeft van onderstaande klachten kan de fysiotherapeut conventionele of medical taping bij u toepassen. Staat uw klacht niet in de onderstaande rijtjes, maar denkt u dat tapen toch kan helpen? Neem dan contact op met de fysiotherapeut, zodat hij/zij een inschatting van de benodigde behandeling kan maken.

Conventionele taping

 • Verstuikte gewrichten
 • Instabiele gewrichten
 • Spierverrekkingen
 • Peesontstekingen

Medical taping

 • Spierblessures zoals
  • Overbelaste spieren
  • Verminderde
  • Te hoge spierspanning
 • Ontstekingen
 • Vochtophopingen
 • Pijn
 • Verminderde bloedcirculatie
 • Verminderde lymfeafvoer
 • Verkeerde houding of bewegingsrichting

  Medical taping Nijmegen

Tape door de fysiotherapeut laten aanbrengen

Tapen kan met verschillende soorten tape en met verschillende technieken gebeuren:

Soort tape

De passende tape bepaalt de fysiotherapeut in eerste instantie aan de hand van uw klacht. Voor een ontsteking is namelijk een andere tape nodig dan voor een verstuikte enkel. Ook de plaats van uw lichaam waar de blessure of pijn zich bevindt, is van invloed bij de keuze van de tape.

Daarnaast zijn uw wensen wat betreft beweeglijkheid een factor waarmee de fysiotherapeut rekening zal houden bij het kiezen van de tape. Dient u bijvoorbeeld veel te bewegen tijdens uw werk? Of heeft u juist een zittend beroep? De fysiotherapeut zal, afhankelijk van uw situatie, een andere stevigere of elastischere tape kiezen.

Tapingtechniek

Naast een verschil in de tape is er ook een verschil in de techniek van tape aanbrengen. Ook weer afhankelijk van uw klacht, de plaats van de klacht en de benodigde of gewenste beweeglijkheid kiest de fysiotherapeut de meest passende aanbrengtechniek.

Taping

Taping bij Fysiotherapie Hazenkamp

Wilt u meer informatie over taping? Of wenst u meteen een afspraak te maken voor een tapingbehandeling? De fysiotherapeuten van Fysiotherapie Hazenkamp te Nijmegen helpen u graag. Neem contact met ons op via het contactformulier, via e-mailadres fysiotherapie@fysiotherapiehazenkamp.nl of via telefoonnummer 024-8330022.

Taping bij de fysiotherapeut