Wilt u leniger worden of uw spieren ontspannen? Ga stretchen! In dit artikel leest u alles wat u wilt weten over stretchen en doen we enkele stretchoefeningen uit de doeken.

Nekoefening stretchen

Wat is stretchen?

Stretchen is het uitrekken van uw gewrichten en spieren. Het zijn bewegingen die u langzaam uitvoert en samen een oefening vormen. Stretch u vaak en veel, dan worden uw spieren langer.

Stretchen wordt vooral voor en na het sporten gedaan, maar u kunt het ook op een verdwaald moment van de dag doen.

Waarom stretchen?

De meeste mensen stretchen om één van de volgende doelen te bereiken:

 • Flexibiliteit en lenigheid van de spieren trainen

Voor bepaalde sporten, maar ook zeker voor uw eigen gevoel is het goed om flexibel te zijn. Door te stretchen warmt u de spieren als het ware op voor wat er komen gaat, zoals bijvoorbeeld lenigheidsoefeningen.

 • Spieren ontspannen

Dient u voor uw werk of een andere bezigheid langdurig dezelfde houding aan te nemen, bijvoorbeeld achter een bureau? Of dient u steeds dezelfde beweging te doen, zoals inpakwerk aan de fabrieksband? Dan kan stretchen verlichting bieden! Door het doen van stretchoefeningen ontspant u de spieren die voor uw werk of bezigheid steeds actief zijn.

Belangrijk om te weten: stretchen helpt helaas niet tegen spierpijn. Het kan bij spierpijn zelfs negatieve gevolgen hebben op de spieren.

Spierpijn

Voordelen op de lange termijn

De onderstaande voordelen treden op als u voor een langere periode en bij iedere (sport)inspanning stretcht:

 • Minder kans op blessures
 • Sneller herstel na sportoefeningen
 • Meer belasting aankunnen
 • Stijf gevoel verminderen

Stretchoefeningen

Stretchoefening 1: taille, buik en rug

Ga rechtop staan en plaats uw voeten ver uit elkaar, iets verder dan de breedte van uw schouders. Breng uw armen boven uw hoofd met de handpalmen aan de bovenkant. Strek zover mogelijk uit. Buig met de bovenkant van uw lichaam om de beurt en langzaam van links naar rechts. Ga niet naar voren of achteren hangen, maar blijf op één horizontale lijn. U zal vooral in uw taille een stretch voelen.

Stretchoefening 2: bovenbenen

Ga staan met uw voeten naast elkaar. Buig één been met de hak naar uw billen. Pak de enkel van dat been vast. Maak uw rug niet hol, maar blijf recht staan voor het beste effect. U voelt een stretch in de voorkant van uw bovenbeen.

Rekken quadrieps

Stretchoefening 3: nek

Ga rechtop staan en plaats uw voeten ontspannen naast elkaar. Breng uw rechterarm over uw hoofd naar uw linkeroor. Buig uw hoofd iets naar rechts. Zorg ervoor dat uw hoofd niet naar voren of achteren kantelt, maar op één horizontale lijn met uw schouders blijft. U zal een stretch aan de linkerkant van uw nek voelen. Herhaal de oefening aan de andere kant.

Tips om effectief te stretchen

Om nog meer effect te behalen van het stretchen kunt u de volgende tips toepassen:

 • Houd een stretchhouding voor ongeveer tien tot dertig seconden aan
 • Houd de stretchhouding vast en ga beter niet ‘veren’
 • Doe stretchoefeningen in een warme ruimte
 • Warm je spieren eerst op voordat je aan stretchen begint
 • Stretch liever niet na een zware oefening, maar laat uw spieren eerst op normale temperatuur komen

Wilt u meer informatie over stretchen of wilt u beter leren stretchen? Neem gerust contact op met onze fysiotherapeuten! Stuur een bericht via het contactformulier of via e-mailadres fysiotherapie@fysiotherapiehazenkamp.nl. U kunt ons ook bellen op telefoonnummer 024-8330022.

Stretchen en stretchoefeningen