Ervaart u ook wel eens ‘stress’? Het is ontzettend vervelend en soms zelfs zeer schadelijk! Wist u dat de fysiotherapeut de lichamelijke symptomen van stress kan verminderen? In dit artikel lichten we toe wat stress is, wat lichamelijke symptomen kunnen zijn en hoe de fysiotherapeut kan helpen bij de behandeling.  

Wat is stress?

We gaan ‘stressen’ door een factor in de omgeving of in onze gedachten. Voor iedereen zijn er andere factoren die tot stress leiden. Ook de hevigheid is voor iedereen anders.

In principe is de stress een reactie van uw lichaam op deze factor. Stress is de opperste staat van alertheid van uw lichaam. In deze staat kunt u zich erg goed concentreren en efficiënt werken. Echter, er kan een grens overschreden worden waarbij het negatief wordt. Voor iedereen ligt die grens ergens anders.

Wanneer de stress negatief is, dan krijgt u juist moeite om zich te concentreren en te blijven werken. Daarnaast kunt u het gevoel krijgen mentaal uit evenwicht te zijn.

Zolang uw stress aan de positieve kant blijft, is er geen probleem. Zodra het negatief wordt en voor langere tijd blijft, dan is het tijd om actie te ondernemen.

stress

Lichamelijke symptomen

Stress is onder andere te herkennen aan lichamelijke symptomen, die u kunt behandelen bij de fysiotherapeut. We raden u echter aan om eerst de oorzaak aan te pakken, eventueel in overleg met uw huisarts of een psycholoog.

Enkele lichamelijke symptomen zijn als volgt:

  • Nekpijn
  • Rugpijn
  • Stijfheid
  • Verhoogde spierspanning, bijvoorbeeld in de nek en schouders

Wanneer de stressoorzaak niet weggenomen wordt en de lichamelijke symptomen niet serieus genomen worden, dan kunnen de klachten verergeren en kunnen er nieuwe klachten bij komen.

Stress

Behandeling van stress bij de fysiotherapeut

In samenspraak met uw huisarts of psycholoog kunt u kiezen voor een aanvullende behandeling bij de fysiotherapeut. Deze kan u helpen om de lichamelijke symptomen van stress te verminderen. Houd er echter rekening mee dat zolang de oorzaak niet weggenomen wordt, de symptomen ook terug kunnen blijven komen.   

De fysiotherapeut kan u ten eerste informatie geven over wat stress met het lichaam doet. Daarnaast kan hij of zij tips en advies geven om de lichamelijke symptomen te verminderen. Ook is het mogelijk om een massage te krijgen bij de fysiotherapeut. Tot slot kunt u onder begeleiding in de praktijk of zelf thuis ontspanningsoefeningen en houdingsoefeningen doen.

Een kleine bewustwordingsoefening die u thuis alvast kunt doen, is het optrekken van uw schouders naar uw oren. U zult merken dat de schouders eerst wat moeilijk doen, omdat er behoorlijk wat spanning op staat door de stress. Naarmate u vaker – en op een hele rustige manier – de schouders richting uw oren optrekt, dat het makkelijker gaat. 

Wilt u meer informatie over wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op! We helpen u graag met het vinden van de juiste behandeling. U kunt contact met ons opnemen via e-mailadres fysiotherapie@fysiotherapiehazenkamp.nl, via het contactformulier of telefonisch op 024-8330022. Onze  praktijk ligt in Nijmegen.

Stress? De fysiotherapeut kan u helpen!
Getagd op: