Jaarlijks krijgt zo’n 42% van de mensen er last van: spanningshoofdpijn. Dit is één van de meest voorkomende vormen van hoofdpijn, waarbij u pijn ervaart aan beide kanten van het hoofd. De pijn wordt echter niet altijd veroorzaakt door spanning. Hoe kunt u Spanningshoofdpijn voorkomen of behandelen? In deze blog vertellen wij er meer over.

Kenmerken van spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn of spierspanningshoofdpijn kenmerkt zich door een lichte tot matige pijn aan de linkerkant van het hoofd én aan de rechterkant van het hoofd. Dit is natuurlijk erg vervelend. Ook een gevoelige of pijnlijke nek, last van schouders en bovenrug hoort bij de pijnklachten. De spieren zijn gespannen of drukpijnlijk. Spanningshoofdpijn wordt in de medische wereld ook wel Tension Type Headach (TTH) genoemd.

De pijn die u ervaart bij spanningshoofdpijn is drukkend, knellend en wordt ook wel eens beschreven als de druk van een te strakke band om het hoofd. Het lastige is dat deze vorm van hoofdpijn enkele minuten of zelfs meerdere dagen kan aanhouden. 

Andere hoofdpijnen kenmerken zich door overgevoeligheid voor licht en geluid. Gevolgen hiervan kunnen zijn: misselijkheid en braken. Deze gevolgen gelden in sommige gevallen ook voor spierspanningshoofdpijn. Alhoewel spanningshoofdpijn zeer onaangenaam kan zijn, zou u in staat moeten zijn om door te gaan met uw bezigheden.  

De verschijnselen van spanningshoofdpijn zijn dan ook als volgt:

  • Tweezijdige pijn (aan de linker- en rechterkant van het hoofd)
  • Lichte tot matige pijn
  • Drukkende en knellende pijn
  • Kan minuten tot dagen duren

Episodische of chronische spanningshoofdpijn?

Er zijn twee vormen te onderscheiden: episodische en chronische spanningshoofdpijn. Bij de episodische variant treedt de hoofdpijn slechts af en toe op en duurt deze meestal enkele minuten tot enkele dagen. De chronische variant houdt meer dan 2 weken per maand aan.

Oorzaken van spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn ontstaat meestal door het langdurig aanspannen van uw nek- en schouderspieren. Het is een vorm van overbelasting van deze spieren. De overbelasting zorgt voor triggerpoints en deze triggerpoints leiden weer tot hoofdpijn. Het trekt als het ware vanuit de bovenrug en schouders door naar de nek en het hoofd. In de meeste gevallen is de overbelasting van de spieren een gevolg van een slechte (werk)houding. U moet te vaak of te lang omhoog kijken of bent steeds bovenhands bezig. Op den duur worden de spieren hierdoor overbelast. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, wordt de spanningshoofdpijn dus niet altijd veroorzaakt door spanning en stress. Gaat u nu recht op zitten na het lezen van dit bericht? Heel goed, maar heeft u ook naar de afstelling van uw stoel, tafel en scherm gekeken? In sommige gevallen wordt spanningshoofdpijn veroorzaakt door het wegvallen van spanning. Wanneer u het in het weekend of in de vakantie minder druk bent, komt het opzetten. Hormonen en erfelijkheid kunnen hier ook invloed op hebben. De hoofdpijn kan verergeren door spanning, moeheid, ergens heel erg tegenop zien, steeds dezelfde houding hebben of een verkeerde houding aannemen. 

Spanningshoofdpijn voorkomen

Om spanningshoofdpijn te verminderen is het belangrijk om de oorzaken te achterhalen. Fysiotherapie Hazenkamp  Nijmegen ruggengraat houding spanningshoofdpijn door houdingZit u de laatste tijd bijvoorbeeld veel op een niet-afgestelde stoel of aan een te hogeof lage tafel? Of merkt u dat de vermoeidheid zich uit in uw schouders, nek en hoofd? Probeer uw houding dan aan te passen en zoek afleiding en ontspanning. Uw fysiotherapeut kan tijdens een vraaggesprek samen met u een goede inschatting maken van de oorzaken van uw spanningshoofdpijn en een passende behandelmethode. Na een kennismakingsgesprek volgt een onderzoek specifiek naar uw klachten. De fysiotherapeut zal u daarna aangeven welke behandelingen of behandelmiddelen hij of zij specifiek voor uw klachten wil gebruiken. 

ruggengraat houding spanningshoofdpijn door houding Fysio Nijmegen

Enkele behandelingen zijn bijvoorbeeld oefeningen, mobilisaties, dry needling, manuele therapie of massage. In sommige gevallen is er een mogelijkheid dat de fysio bij u op kantoor komt om de werkplekken goed af te stellen voor alle medewerkers.

Meteen geholpen worden

Wilt u snel van uw hoofdpijnklachten af of wilt u spanningshoofdpijn voorkomen in het vervolg? Dan kunnen onze fysiotherapeuten zeker iets voor u betekenen? Neem eens contact met ons op voor vragen, advies of een intakegesprek.

Spanningshoofdpijn voorkomen
Getagd op: