Zo’n 30% van de Nederlanders heeft er helaas wel eens last van: nekklachten. Ontzettend vervelend, zeker als het onduidelijk is waardoor ze veroorzaakt worden. Of wanneer u geen passende behandeling voor uw nekklachten vindt. Wilt u meer weten van nekklachten? In dit artikel bespreken we de oorzaken, symptomen en behandeling van nekklachten!

nekklachten

Oorzaken van nekklachten

Klachten aan uw nek kennen meerdere fysieke én mentale oorzaken:

Overbelasting
De meeste nekklachten worden veroorzaakt door overbelasting van de nekspieren. Overbelasting wil in dit geval zeggen dat u voor langere tijd een ongunstige nekhouding heeft. Dit is bijvoorbeeld wanneer u aan een bureau zit dat te hoog is, waardoor u steeds uw nek moet strekken om het computerscherm te zien. Of wanneer u op een onbewaakt moment in slaap valt met uw hoofd naar voren en uw nek in een boogje. In deze verkeerde nekhouding staan uw nekspieren steeds onder spanning, en raken daardoor oververmoeid en overbelast.

Slijtage
Naarmate u ouder wordt, kan slijtage in uw halswervelkolom voorkomen en nekklachten veroorzaken. De wervelkolom van de nek is opgebouwd uit wervels met daartussen een laagje van kraakbeen. Dit kraakbeenlaagje wordt dunner of verdwijnt wanneer u ouder wordt. Daardoor wordt uw nek stijf en ervaart u pijn.

Verrekking
De nekspieren kunnen ook verrekken door een plotselinge verkeerde beweging. Verrekking kan gebeuren tijdens het sporten, maar bijvoorbeeld ook bij een ongeval.

Stress
Klachten aan uw nek hebben niet alleen fysieke oorzaken, maar ook mentaal. Zo is stress een veelvoorkomende oorzaak van last in de nek. Stress beïnvloedt eigenlijk het hele lichaam: er komt namelijk spanning te staan op alle spieren in het lijf. Op de zwakste plek in het lichaam komen dan als eerste de klachten, en die zwakste plek is voor veel mensen de nek. Ook gaan sommige mensen bij stress met hun schouders omhoog lopen, waardoor ze de nekspieren overbelasten.

Symptomen van nekklachten

Er zijn meerdere manieren waarop klachten aan uw nek zich laten zien:

Beweging verhinderen
Bij nekklachten kan uw nek stijf aanvoelen. Ook kunt u moeite krijgen met het draaien van hoofd, of het buigen van uw nek.

Nekoefening

Pijn
U kunt daarnaast ook pijn van nekklachten ervaren. De pijn zit vaak in de nek zelf, maar kan ook uitstralen naar uw hoofd, schouders, bovenrug, armen en handen.

Tintelen
Wanneer de nekklachten ook naar uw armen trekken, dan kan dat een tintelend gevoel in uw armen tot gevolg hebben.

Duizeligheid
Via de spieren in de nek wordt normaal gezien informatie voor het evenwichtsstelsel doorgegeven. Bij nekklachten wordt deze informatie niet goed of helemaal niet doorgegeven. Daardoor raak het evenwichtsstelsel in de war en wordt u duizelig.

Behandeling van nekklachten

Om klachten aan uw nek goed te kunnen behandelen, is het van het belang dat de oorzaak wordt gevonden. Als de oorzaak in het mentale bereik ligt, dan is er natuurlijk een andere behandeling nodig dan wanneer de oorzaak fysiek is. In alle gevallen kunt u contact opnemen met uw huisarts, zodat hij/zij u door kan sturen naar de juiste behandelaar.

Is de oorzaak fysiek, dan kunnen wij fysiotherapeuten u helpen van uw klachten aan uw nek af te komen. Uiteraard gaan we eerst na welke fysieke oorzaak u de nekklachten bezorgt. Vervolgens zullen we oefeningen verzamelen die uw nekklachten kunnen verhelpen. De oefeningen passen we aan op uw situatie. Komt u langs in onze praktijk voor de sessies, dan zullen we de oefeningen samen doen. Werkt u liever zelf thuis aan uw nekklachten, dan maken we een behandelplan met makkelijkere oefeningen.

Wilt u van uw nekklachten af? Neem gerust contact met ons op voor informatie! Wanneer u iemand wilt spreken, bel dan met nummer 024-8330022. Liever mailcontact? Stuur ons een bericht via e-mailadres fysiotherapie@fysiotherapiehazenkamp.nl. Het contactformulier invullen kan natuurlijk ook.

Nekklachten: oorzaken, symptomen en behandeling