Veel mensen werken tegenwoordig het grootste deel van hun tijd achter de computer. Natuurlijk helemaal niks mis mee, maar het verhoogt de kans op allerlei lichamelijke klachten wel aanzienlijk. Vooral de muisarm is een ‘moderne’ klacht bij veel computeraars.

Muisarm

Wat is een muisarm?

De aandoening ‘muisarm’ valt onder de zogenaamde RSI-klachten. RSI oftewel Repetitive Strain Injury is de verzamelnaam voor klachten veroorzaakt door herhaaldelijke belasting van bepaalde spieren en gewrichten. Bij RSI gaat het om klachten vanaf uw handen tot en met uw nek.

De herhaaldelijke belasting bestaat bij een muisarm uit het veelvuldig gebruiken van de muis van uw computer. Het is een hele kleine beweging, maar wanneer deze heel vaak en heel veel wordt uitgevoerd, wordt het uw arm te veel.

Oorzaak

De herhaaldelijke beweging van het aantikken van uw muis zorgt voor een slechtere doorbloeding. Uw vingers en handen zijn eigenlijk niet gemaakt voor deze beweging. Ze zijn er juist voor om iets goed vast te kunnen grijpen, en niet om steeds kleine beweginkjes te maken. De doorbloeding vermindert niet alleen in uw vinger, maar in uw hele hand. Daar ontstaat irritatie en soms zelfs ontstekingen.

Muisarm

Symptomen

Pijn is hét symptoom van de muisarm. Waar die pijn begint, is echter voor iedereen verschillend. Voor de één begint de pijn in de hand, voor de ander juist in de nek. Vaak trekt de pijn ook van het ene lichaamsdeel naar het andere, bijvoorbeeld van de vingers, naar de hand en naar de arm.

Niet alleen pijn, maar ook tintelingen, een doof gevoel en krachtverlies behoren tot de klachten die we vaak terugkrijgen van mensen met een muisarm. Soms wordt het zelfs zo erg dat uw arm en het gebied eromheen rood of juist bleek worden en u uw arm niet meer goed kunt bewegen.

Wanneer u de symptomen niet serieus neemt en de klachten niet behandelt, dan kan het gebeuren dat uw muisarmklachten chronisch worden. U komt dan niet meer van het pijnlijk gevoel of. U kunt het slechts verminderen met veel therapie. Ga dan ook zo snel mogelijk naar de huisarts wanneer u één van bovenstaande symptomen herkent.

Muisarm

Voorkomen

Aangezien voorkomen vaak beter is dan genezen, zetten we enkele trucs voor het voorkomen van een muisarm voor u op een rijtje. U kunt ze toepassen op het werk, maar ook thuis.  

 • Pauze nemen
  Ga regelmatig zelf een kop koffie halen, loop even een rondje en eet uw lunch niet achter uw computer
 • Wisselen van houding
  Staan, zitten, uw benen over elkaar kruisen …
 • Minder de muis gebruiken
  Probeer eens sneltoetsen te gebruiken
 • Bewegen van uw vingers en uw hand
  Regelmatig strekken en buigen van uw vingers en draaien met uw pols
 • Pas de werkplaats aan
  Maak gebruik van een ergonomisch toetsenbord of een aangepaste muis. Ook een nieuwe stoel voor een betere houding kan helpen.

Behandelen

Is het voorkomen van een muisarm voor u helaas te laat? Dan gaan we als fysiotherapeuten graag met u aan de slag! We doen samen oefeningen of geven oefeningen mee naar huis. De oefeningen kunnen heel klein en licht zijn, maar daarmee juist ook heel effectief.

Uw muisarm laten behandelen door Fysiotherapie Hazenkamp

Nieuwsgierig naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op via telefoonnummer 024-8330022, e-mailadres fysiotherapie@fysiotherapiehazenkamp.nl  of vul ons contactformulier in.

Muisarm: herkennen en voorkomen of behandelen