Heeft u een aanbeveling voor manuele therapie gekregen? Of bent u gewoon geïnteresseerd in de verschillende vormen fysiotherapie? Lees dan dit artikel waarin wij zeven vragen over manuele therapie voor u beantwoorden!

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een specifieke richting binnen de fysiotherapie. Binnen deze richting wordt gewerkt volgens het volgende principe:

Alle delen van het lichaam staan met elkaar in verbinding én hebben invloed op elkaar

Het lichaam vormt één geheel. Binnen dit geheel werken de verschillende lichaamsdelen samen. Wanneer er iets misgaat in één lichaamsdeel, heeft dat ook invloed op een ander lichaamsdeel binnen dat geheel.

Het doel van de therapie is om de lichaamsdelen weer met elkaar te laten samenwerken. Uiteindelijk moeten alle gewrichten binnen het lichaam, de lichaamshouding en de algehele beweging weer optimaal zijn.

Stress manuele therapie

Welke technieken worden er gebruikt?

Veel mensen denken dat manuele therapie gelijkstaat aan ‘kraken’, maar we doen zoveel meer dan dat! Andere technieken die we gebruiken, zijn bijvoorbeeld mobilisatie en manipulatie van de gewrichten.

Voor welke klachten is de therapie geschikt?

Bij manuele therapie gaan we aan de slag met problemen bij het bewegen van gewrichten. Ook klachten met bewegen die te herleiden zijn tot de wervelkolom behandelen we.

Enkele specifieke klachten die we met deze therapie aanpakken, zijn als volgt:

  • Hoofdpijn en nekpijn gecombineerd met het moeilijk kunnen bewegen van de wervelkolom
  • Nekklachten en schouderklachten (eventueel met uitstraling naar de armen)
  • Lage rugklachten (eventueel met uitstraling naar de armen)
  • Hoge rugklachten gecombineerd met pijn aan de ribben en borst
  • Duizeligheid bij het bewegen van de nek
  • Spierspanningshoofdpijn
  • Klachten aan de kaak (eventueel gecombineerd met nekklachten)
  • Klachten aan de schouder, elleboog, pols en hand
  • Klachten aan de heup, knie, enkel en voet

Voor wie is het geschikt?

Iedereen die problemen heeft met bewegen kan gebruikmaken van de therapie. Er is dus geen specifieke doelgroep.

Wat doet de therapie voor sporters?

Zelfs sporters kunnen gebruikmaken van manuele therapie. U kunt bijvoorbeeld bij ons terecht voor advies over bewegen, maar we helpen ook bij het revalideren van een sportblessure.

Wat zijn de effecten?

De therapie heeft meestal direct effect. Zo zijn ten eerste de gewrichten makkelijker te bewegen. Daarnaast verandert de houding meteen. Tot slot het bewegen over het algemeen beter.

spierpijn manuele therapie

Hoe kom ik bij de manueel therapeut?

Vaak komen mensen op verwijzing van de huisarts of een algemene fysiotherapeut. Daarnaast kunt u natuurlijk ook zelf de manueel therapeut benaderen. We doen eerst verschillende testen om te zien waar het probleem precies zit. Ook bekijken we of manuele therapie helpt bij uw klachten.

Wilt u weten of manuele therapie iets voor u is? Neem vrijblijvend contact met ons op! U kunt ons bereiken op telefoonnummer 024-8330022. Ook kunt u ons een bericht sturen via e-mailadres fysiotherapie@fysiotherapiehazenkamp.nl of via ons contactformulier.

Zeven vragen over manuele therapie beantwoord