Looptherapie bij Claudicatio intermittens vergoed vanuit de basisverzekering bij Fysiotherapie Hazenkamp.
Fysiotherapie Hazenkamp is aangesloten bij het claudicationet waardoor een aantal behandelingen voor looptherapie worden vergoed uit de basisverzekering. Onze specialist Pernille Reinacher heeft meerdere cursussen en bijeenkomsten gevolgd om haar kennis en vaardigheden zo goed mogelijk op niveau te houden. Hieronder zal u het een en ander worden uitgelegd over hoe de vergoeding geldt en wat de looptherapie inhoudt.
Vergoeding
Vanaf 1 januari 2017 worden 37 behandelingen gesuperviseerde looptherapie (GLT) uit de basisverzekering vergoed voor patiënten met claudicatio intermittens (etalagebenen) die een verwijzing van de huisarts of specialist hebben. Dit wil zeggen dat deze groep patiënten geen aanvullende verzekering nodig heeft om een traject fysiotherapie vergoed te krijgen. Uit de basisverzekering worden 37 behandelingen fysiotherapie gedurende de periode van 1 jaar vergoed.
De zorgkosten voor een traject gesuperviseerde looptherapie bij etalagebenen zijn niet uitgezonderd van het eigen risico. Ook in 2018 bedraagt het eigen risico €385,- (indien men niet gekozen heeft voor een vrijwillige verhoging). Dus de eerste €385,- die aan zorgkosten gemaakt wordt (voor zover die kosten niet van het eigen risico zijn uitgezonderd), zijn voor rekening van de patiënt.
Indien de 37 behandelingen uit de basisverzekering gebruikt zijn en het traject gesuperviseerde looptherapie is nog niet afgesloten, dan kan men gebruik maken van de aanvullende verzekering mits deze is afgesloten.
Mocht u vragen hebben over de vergoeding dan kunt u opheldering vragen aan uw zorgverzekeraar of contact met ons opnemen.
Looptherapie
Uitgangpunt van de therapie is uw hulpvraag en uw belangrijkste klachten. Hierop zal samen met u een passend behandelplan worden opgesteld. Dit zal gebeuren aan de hand van een loopbandtest en verschillende vragenlijsten. Deze moeten daarnaast ook elke 3 maanden worden geëvalueerd om zo uw voortgang te bepalen.
De looptherapie zal worden gedaan op een loopband tijdens de behandeling en daarnaast zal u zelfstandig de andere dagen buiten gaan lopen. Als blijkt dat andere stoornissen, bijvoorbeeld verminderde kracht, een primair probleem zijn die ten grondslag liggen aan de beperkingen in de loopfunctie dan zal ook hier op worden getraind. Daarnaast kunnen ook andere zaken van belang zijn om aandacht aan te geven. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat we gaan werken aan een efficiënter looppatroon, want vanwege pijn klachten kan het zijn dat u onbewust anders bent gaan lopen. In het begin zullen de behandelingen frequent worden ingepland en langzaam worden afgebouwd om u meer zelfstandigheid te geven,
Het uiteindelijke doel is de pijn te verminderen die u heeft tijdens het lopen omdat er te weinig zuurstof gaat naar de onderste delen van uw been. Door te gaan lopen maakt u niks kapot in uw been, maar zal het lichaam juist andere bloedvaten aanmaken waardoor er uiteindelijk de bloedtoevoer verbeterd en uw verder kan lopen. Uw pijnvrije loopafstand wordt groter waardoor uw kwaliteit van leven zal verbeteren. Graag begeleiden wij u om op een verantwoorde wijze weer actief te worden.
Meer informatie kan u ook vinden op de volgende sites:
http://www.etalagebenen.nl/home/
https://www.claudicationet.nl/home/
Mocht u toch nog vragen hebben over claudicatio intermittens, de therapie of uw verzekering dan mag u altijd contact met ons opnemen.
Het maken van een afspraak kan bij ons via de mail, telefoon of aan de balie fysiotherapie in het gezondheidscentrum.
Claudicatio Intermittens specialiste:
Neem contact op met Pernille Reinacher: fysiotherapie@fysiotherapiehazenkamp.nl