Heeft u plotseling last van uw knie en weet u niet wat de oorzaak is? Of is uw knie juist al lange tijd pijnlijk en lukt het maar niet om die pijn weg te nemen? Bekijk het lijstje van knieklachten in ons artikel om erachter te komen waar de pijn vandaan komt en wat u kunt doen om de pijn te verlichten. Op naar pijnvrije dagen!

Knieklachten

Twee typen van knieklachten

We kunnen knieklachten in grofweg twee ‘soorten’ indelen: kniepijn door problemen aan uw meniscus en kniepijn door problemen aan uw kniebanden. Hieronder zetten we voor u uiteen wat de meniscus en de kniebanden zijn en welke klachten zich vaak voordoen bij deze twee onderdelen van de knie.

Meniscus

De meniscus is een schijfje kraakbeen rond uw kniegewrichten. U heeft per knie twee menisci: één aan de binnenkant en één buitenkant. De menisci doen dienst als schokdemper en zorgt ervoor dat de andere knieonderdelen makkelijk langs elkaar rollen wanneer u beweegt.

Knieletsel door meniscus
Het meest voorkomende knieletsel is een gescheurde meniscus. Deze scheuren kunnen ontstaan bij het verdraaien van de knie, bijvoorbeeld tijdens het sporten wanneer u met uw lichaam draait, maar uw voet blijft staan. Ook slijtage kan scheuren in de meniscus veroorzaken.

Klachten van een gescheurde meniscus
Een gescheurde meniscus veroorzaakt veel pijn aan uw knie. Door de scheuren en soms zelfs losgeraakte stukjes in de meniscus, kan er daarnaast vocht in de knie komen. Een stukje losgeraakt meniscus kan er ook voor zorgen dat u uw knie niet meer goed kunt bewegen. Strekken of juist buigen is dan niet meer mogelijk.

Behandelen van een gescheurde meniscus
Een gescheurde meniscus heelt vanzelf, maar het is belangrijk dat u de juiste behandeling kiest. Bij veel pijn in de knie kunt u het beste eerst rust nemen. Als het relatief meevalt met de pijn, dan kunt u proberen te staan en eventueel te lopen. Om de knie weer sterk te maken en de kracht in de spieren om de knie niet te verliezen, kunt u bij de fysiotherapeut oefeningen doen.

Fysiotherapie Nijmegen Knieklachten

Banden

Er zijn per knie vier kniebanden die het bovenbeen aan het onderbeen verbinden en die uw kniebeweging soepel laten verlopen:

1. Mediale banden

Deze kniebanden bevinden zich aan de binnenkant van uw knie. Ze kunnen scheuren bij flink trappen op een harde achtergrond, bijvoorbeeld op een sportveld of een geblokkeerde voetsteun. Ook kunnen de mediale banden scheuren als u uw knie verdraait. Gescheurde mediale banden komen dan ook vaak voor in combinatie met een gescheurde meniscus.

Behandeling van gescheurde mediale banden
Net als voor een gescheurde meniscus geneest een gescheurde mediale kniebanden vanzelf. U dient wel oefeningen te doen met de fysiotherapeut om deze kniebanden weer op het oude niveau te krijgen.

2. Laterale banden

Uw laterale kniebanden zitten aan de buitenkant van uw knie. De oorzaak van problemen met uw laterale banden is wat moeilijker te achterhalen, waardoor ook de behandeling niet op voorhand bepaald kan worden.

Laat uw knie dan ook goed onderzoeken en doe alleen oefeningen die uw dokter of fysiotherapeut u heeft voorgeschreven.

3. Voorste kruisband

De twee kruisbanden zitten middenin de knie en zijn – zoals de naam al zegt – gekruist. Een scheur in uw voorste kruisband ontstaat vaak door een verdraaiing. Dit letsel is zeer pijnlijk en zorgt voor een instabiele knie.

Behandeling van een gescheurde voorste kruisband
In veel gevallen dient het letsel aan de voorste kruisband geopereerd te worden. Daarna volgt een lang traject bij de fysiotherapeut om uw knie weer stabiel te krijgen.

4. Achterste kruisband

Knieklachten door een scheur in uw achterste kruisband zijn zeer zeldzaam. De scheuren ontstaan wanneer uw knie een harde klap krijgt, bijvoorbeeld wanneer u valt of een harde bal tegen de knie krijgt.

Behandeling van een gescheurde achterste kruisband
Bij dit letsel is dezelfde behandeling nodig als bij de voorste kruisband.

Fysiotherapie Hazenkamp Nijmegen Knieklachten

Neem contact op met de fysiotherapeut

Wilt u meer weten over de behandeling van uw knieklachten door een fysiotherapeut? Neem dan contact met ons op via fysiotherapie@fysiotherapiehazenkamp.nl, telefonisch via 024-8330022 of ga naar ons contactformulier!

Knieklachten en hun behandeling