Nek-/schouderklachten

Een verzamelnaam voor klachten die zijn ontstaan aan de nek, arm en/of schouder is KANS. KANS staat voor Klachten Arm Nek Schouder. Deze naam wordt met name gebruikt voor klachten die stijfheid en pijn veroorzaken in dit gebied. KANS is vaak een werk gerelateerd probleem, maar het kan ook in de thuissituatie ontstaan. Met de intrede van de smartphone en tablets et cetera zijn er ook wat nieuwe namen die worden genoemd in de volksmond; tablet-nek, muisarm en een whatsapp-duim.

Oorzaak:

KANS ontstaat meestal door het veelal dezelfde beweging uitvoeren met de arm, of juist als je langdurig in dezelfde houding hebt gezeten. Hierbij worden de nek, arm en schouders overbelast. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld schilders of mensen met een kantoorbaan. Echter kan ook juist onder belasting een oorzaak zijn. Steeds minder mensen voldoen aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen, terwijl juist bewegen een positieve bijdrage levert voor het gezond blijven van ons lichaam.

Klachten en verschijnselen

De meest voorkomende symptomen zijn:
– Pijn en/of stijfheid in de arm, nek of schouders
– Krachtsverlies
– Tintelingen
– Verergering klachten door spanning of stress
– Verergering bij een langdurige houding of het veelvuldig herhalen van een bepaalde beweging.

Behandeling en herstel

Om verergering te voorkomen is het belangrijk om beginnende klachten snel te behandelen. Het lichaam is plaatselijk overbelast, dus moet de verhouding tussen belasting en belastbaarheid weer hersteld worden. Dit kan door te kijken naar de risicofactoren (de oorzaken) die de klachten in stand houden. Dit kan bijvoorbeeld de houding zijn, maar ook eventuele verminderde spierkracht.
Het herstel van KANS-klachten kan in veel gevallen lang duren, maar geheel herstel is goed mogelijk.

Om uw klacht goed in kaart te brengen en uw herstel zo optimaal mogelijk te ondersteunen kunt u een afspraak met een van onze fysiotherapeuten maken.

KANS, nek-/ schouderklachten.