Last van uw knie na het sporten? Drukpijn vlak boven of onder de knie? Grote kans dat u een jumpers knee opgelopen heeft! En dat is vervelend, want deze blessure is pijnlijk en kan u hinderen tijdens het sporten en zelfs uw dagelijks bezigheden. In deze blog zetten we voor u uiteen wat een jumpers knee is, wat de oorzaken en klachten ervan zijn en hoe deze blessure te behandelen is.

Wat is een jumpers knee?

Een jumpers knee, of springersknie, is een blessure die ontstaat door (langdurige) overbelasting van de kniepees: een pees tussen uw knieschijf en uw scheenbeen. Een gezonde kniepees helpt bij het laten bewegen van uw knie om bijvoorbeeld te kunnen springen, maar bij een jumpers knee veroorzaakt de kniepees echter drukpijn en stijfheid. Een springersknie komt vaak voor bij sporters die veel dienen te springen tijdens hun sportbeoefening.

Fysiotherapie HazenkampSymptomen

Een jumpers knee openbaart zich langzaamaan; vaak is het sportseizoen zelfs al ten einde op het moment dat sporters met deze blessure bij ons binnenkomen. Drukpijn net boven of onder de knie of een stijve knie zijn de symptomen die wij het meeste horen. Echter, ook pijnscheuten bij springen of zelfs een verdikking bij de knie komen voor.

De meeste van deze ongemakken van een jumpers knee ervaart u nadat u gesport heeft. Dat kan op de dag zelf zijn, maar ook op de volgende dag. De klachten van een jumpers knee worden geleidelijk aan steeds erger: eerst heeft u alleen pijn na het sporten, vervolgens gedurende het sporten en wanneer u te lang doorgaat ervaart u uiteindelijk ook kniepijn tijdens uw dagelijkse bezigheden.

We zetten de symptomen van een jumpers knee voor u op een rijtje:

 • Drukpijn net boven of onder uw knie
 • Stijve knie
 • Pijnscheuten in uw knie bij springen
 • Verdikking/zwelling bij uw knie
 • Pijn bij het (plots of met veel kracht) strekken van uw knie

Oorzaken

De overbelasting van de kniepees kan verschillende oorzaken hebben. Vaak ontstaat een jumpers knee bij (spring)sporten, maar ook een blessure of afwijking elders in uw lichaam kan de oorzaak zijn. Hieronder vindt u een lijst van de sportoorzaken en de lichamelijke oorzaken die wij vaak tegenkomen in onze praktijk.

Sportoorzaken van een jumpers knee zijn:

 • Springsporten zoals basketbal en volleybal
 • Overmatig sporten, bijvoorbeeld te veel krachttraining
 • Verkeerde manier van landen na het springen
 • Sporten op een harde vloer/ondergrond

Lichamelijke oorzaken van een jumpers knee zijn:

 • Zwakke en verkorte spieren in uw bovenbenen of onderbenen
 • Doorgezakte voeten
 • X-benen
 • Hypermobiliteit
 • Verkeerd bewegingspatroon

Oefening Blessuregevoelige buitensporten Jumpers kneeBehandeling van een jumpers knee door de fysiotherapeut

Een jumpers knee is vaak te behandelen en te genezen door een fysiotherapeut. Soms werkt de fysiotherapeut ook samen met uw sporttrainer, zodat u gewoon kunt blijven sporten.

Voordat we een jumpers knee behandelen, doen we eerst onderzoek naar de oorzaak ervan. Wanneer we uw behandeling afstemmen op de oorzaak, kunnen we namelijk voorkomen dat u nogmaals een springersknie krijgt. Tijdens uw intakegesprek zullen we dan ook doorvragen op de oorzaak, zodat we een degelijk behandelplan voor u kunnen opstellen.

Behandelmethoden voor jumpers knees veroorzaakt door sportbeoefening zijn ten eerste techniekoefeningen. We leren u bijvoorbeeld de juiste manier van landen aan of laten u zien hoe u uw krachttraining pijnvrij uitvoert. Ook rekoefeningen kunnen deel uitmaken van onze fysiotherapiebehandeling. Daarmee willen de spieren soepel houden, waardoor ze het vele bewegen/sporten aankunnen. Tot slot is ook het opstellen van sportschema iets dat de fysiotherapeut voor u kan doen. Hij/zij leert u hoe u uw sportmomenten verdeelt over de week, zodat uw kniespier gelijkmatig belast wordt en een springersknie uitblijft.

Behandelmethoden voor jumpers knees veroorzaakt door lichamelijke problemen zijn altijd anders. Wanneer we de lichamelijke oorzaak achterhaald hebben, pakken we dát lichamelijke probleem namelijk aan. Is het bijvoorbeeld een onjuiste houding die de jumpers knee in de hand heeft gewerkt, dan oefenen we met u de juiste houding. Heeft u een verkeerd bewegingspatroon, dan leren we u fijne bewegingstechnieken aan.


Denkt u een jumpers knee te hebben en wilt u weten wat ons fysiotherapeuten voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op of kom meteen langs in onze praktijk in Nijmegen! U kunt ons bereiken via mail op fysiotherapie@fysiotherapiehazenkamp.nl en telefonisch op 024-8330022.

Jumpers knee: herkennen en behandelen