We lopen allemaal wel eens met een bolle rug of zitten onderuitgezakt in onze bureaustoel. Soms moet dat ook kunnen! Wanneer deze slechte houding ‘normaal’ wordt, kunnen er echter vervelende klachten als pijn en stijfheid ontstaan. Lees in dit artikel wat een goede en een foute lichaamshouding is en hoe de fysiotherapeut uw houding kan verbeteren.

Spierpijn houding

‘Houding’ gaat niet alleen over staan of zitten. U kunt net zo goed een foutieve houding hebben bij liggen, lopen of tillen. Wanneer we het in dit artikel over ‘houding’ of ‘lichaamshouding’ hebben, dan bedoelen we dus de houding van ons lichaam gedurende al deze activiteiten.

Wat is een goede lichaamshouding?

Het lijkt zo makkelijk en logisch, maar veel mensen hebben er moeite mee: een goede houding aannemen. Wanneer u een goede lichaamshouding heeft, dan is het mogelijk om een rechte lijn van oor, naar schouder, naar heup te trekken. Deze regel voor een goede lichaamshouding is toe te passen bij alle activiteiten: staan, zitten, liggen, lopen en tillen.

“een rechte lijn van oor, naar schouder, naar heup”

Wat is een slechte lichaamshouding?

Wanneer u een slechte lichaamshouding heeft, zoals veel mensen, dan is er geen rechte lijn te trekken. Uw nek en hoofd zijn bijvoorbeeld vooruitgestoken. Uw schouder staan bol: uw schouderbladen zijn gebogen en wijzen naar achteren, terwijl uw schouders hangen en naar voren wijzen. Ook zijn uw lage rage en buik naar voren gekeerd.

Gevolgen van een slechte houding

Een slechte lichaamshouding veroorzaakt ten eerste pijn op vele plekken in het lichaam: rug, nek, schouders, bekken,… Ook kunt u een stijf gevoel krijgen in de ledematen. Uiteindelijk zal een slechte houding leiden tot spanningshoofdpijn, omdat u steeds spanning plaatst op lichaamsdelen wanneer u ze in een foutieve positie houdt.

Daarnaast ontstaan er problemen bij processen in het lichaam door een foutieve houding. Een ingezakte lichaamshouding zorgt er namelijk voor dat organen en processen niet meer alle ruimte krijgen die ze nodig hebben. Denk maar aan de spijsvertering door uw verdrukte darmen en de ademhaling door uw verdrukte longen.

houding

Wat doet de fysiotherapeut aan een slechte lichaamshouding?

Als fysiotherapeuten helpen we u uw lichaamshouding blijvend te verbeteren. We doen dit onder andere met advies, oefeningen en/of een massage.

Advies en tips

Als makkelijke en snelle hulp bij een foutieve lichaamshouding kunnen we u advies en tips geven. We baseren ons advies op úw situatie: uw huidige foutieve houding, uw thuissituatie voor oefeningen en uw werksituatie voor een betere zit- of staanplek.

Oefeningen met stappenplan

Een intensievere, maar ook meer effectieve hulp zijn oefeningen. Ook weer gebaseerd op uw situatie maken we een stappenplan met oefeningen die uw lichaamshouding verbeteren en de klachten doen verminderen. We doen de oefeningen in de praktijk of geven ze u mee voor thuis.

Massage

Een goede aanvulling op oefeningen zijn massages van de fysiotherapeut. Een massage helpt namelijk die lichaamsdelen te ontspannen die een foutieve houding veroorzaken. Ook is een massage goed om de pijn als gevolg van een verkeerde lichaamshouding te verminderen.

Fysiotherapie Nijmegen houding

Wilt u weten wat wij voor u persoonlijk kunnen betekenen, neem dan gerust contact met ons op!

Uw houding verbeteren bij de fysio