Heb jij last van je heupen, maar weet je niet goed waardoor het veroorzaakt wordt? En belangrijker: wil je van de heuppijn af? Lees dan deze blog, waarin we je uitleggen hoe de heup in elkaar zit, welke heupblessures er zijn, hoe ze worden veroorzaakt en hoe je de pijn kunt verlichten.

De heup

De heup is een gewricht bestaande uit de kop van je bovenbeen en het komvormige bekken. Tussen ‘de kop en de kom’ zit een laagje kraakbeen om ervoor te zorgen dat ze netjes over elkaar bewegen en niet schuren. Door het heupgewricht kun je jij bovenbeen in verschillende richtingen bewegen.

Veel voorkomende heupblessures

Er zijn veel verschillende soorten heupblessures en de symptomen zijn persoonsafhankelijk. Enkele veel voorkomende heupblessures en hun symptomen zijn:

Snapping hip
Snapping hip is de Engelse benaming van ‘knappende heup’. En knappen is precies wat je voelt wanneer je deze blessure oploopt. Tijdens het bewegen verspringt de peesplaat over de heup, wat een knappend gevoel en soms zelf een knappend geluid geeft.

Slijmbeursontsteking (bursitis)
De slijmbeurs (bursa) is een klein kussentje gevuld met vloeistof dat aan je heup gehecht is. Het zorgt voor een soepele beweging van je heupgewricht. Wanneer de slijmbeurs ontstoken is, dan zul je pijn aan de buitenkant van de heup voelen en soms ook een zwelling of roodheid zien.    

Gebroken heup
Ook een heup kan breken. Het komt echter weinig voor, maar als je heup breekt dan komt het vaak door een ongeluk of een val. Je ervaart een hevige pijn die ook tot de omliggende gebieden zoals de bil reikt. 

Artrose
Artrose is de slijtage van het kraakbeen van de heup. De slijtage vindt plaats naarmate we ouder worden. Door de artrose is het moeilijker om je heup en je bovenbeen te bewegen. Ook kun je pijn ervaringen in de lies. 

Heupblessures

Oorzaken van heupblessures

Iedere heupklacht heeft zijn eigen oorzaak. Het is goed om samen met een professional (bijvoorbeeld de huisarts of de fysiotherapeut) de oorzaak van de blessure te achterhalen. De oorzaak van het probleem aanpakken is namelijk vaak de beste oplossing. Veel voorkomende oorzaken van heupblessures zijn:

  • Overbelasting
  • Onderbelasting
  • Verkeerde stand van de heupen
  • Slijtage
  • Overgewicht
  • Verkeerde stand van de voeten
  • Heupafwijking
  • Ontsteking
  • Plotselinge explosieve beweging

Wat kun je zelf doen om je heupblessure te verlichten?

Om je heupblessure daadwerkelijk op te lossen, dien je uiteraard een professional te bezoeken. Echter, je kunt wel een aantal dingen doen om de pijn thuis al wat te verlichten:

Train de spieren om de heupen heen
Om je heupen te ondersteunen, kun je de spieren in de regio rond de heupen gaan trainen. Deze spieren kunnen dan de schokken opvangen en verdelen die de heupen normaalgezien in hun eentje zouden opvangen (wanneer je bijvoorbeeld een verkeerde beweging maakt). Train bijvoorbeeld je bilspieren, buikspieren en rugspieren.

Blijf in beweging, maar doe het rustig aan
Rust houden verlicht de meeste klachten. Ga echter niet hele dagen stil zitten of liggen, daar wordt je lichaam stijf van. Probeer iedere dag een stukje te lopen, bijvoorbeeld in de pauzes van je werk.

Met een heupblessure naar de fysiotherapeut

Wil je meer weten over je heupblessure en de behandeling ervan? Fysiotherapie Hazenkamp helpt je graag aan meer informatie en kan een behandelplan voor je opstellen. Neem contact met ons op via e-mailadres fysiotherapie@fysiotherapiehazenkamp.nl , telefoonnummer 024-8330022 of via ons contactformulier.

Heupblessures: oorzaken en klachtenverlichting