Etalagebenen
Etalage benen? Verminder uw klachten
Etalagebenen is een naam die veel in de wandelgangen wordt genoemd. De medische term voor de klachten zijn claudicatio intermittens of perifeer arterieel vaatlijden. De naam etalagebenen is ontstaan omdat men bij het lopen wordt beperkt. Op een gegeven moment is de pijn niet meer te houden en dan gaat men even stil staan zodat de pijnklachten weer zakken. Vaak doet men dan net alsof ze even in de etalage aan het kijken zijn zodat de mensen om hun heen niks in de gaten hebben. Verder kun u ook pijn en vervelende sensaties (moe, stijf, krampen, temperatuurverschillen) in het been of de bilregio hebben bij inspanning die verminderen in rust. Uit onderzoek is gebleken dat risicofactoren voor hart en vaatziekten zijn: leeftijd boven de 50, eerder doorgemaakt hart en vaatziekte, diabetes mellitus, reumatoïde artritis, roken en familiare aanleg.
Wat te doen ?
Operatie? Men kan kiezen voor een dotter behandeling in overleg met een arts. Vaak is de arts hier geen voorstander van. Het is een ingreep die niet geheel zonder risico’s is. Een ingreep blijft een ingreep en complicaties zijn altijd mogelijk. Op de korte termijn zijn er zonder complicaties vaak goede resultaten, maar op langer termijn(na 1 jaar al) Is er alweer grote kans op een recidief. Volgens onderzoek is de beste methode om looptherapie te doen en eventuele aanpassing van de levensstijl.
- Er wordt aangeraden om bloedverdunners en cholesterolverlagers te nemen. Dat is om het bloed beter te laten stromen en de aderen minder stug te laten worden waardoor minder versmalling van de bloedvaten optreedt.
- Stoppen met roken: roken is een van de grootste risicofactoren op het krijgen van deze klachten. Dus ook als u de klachten al heeft is dit een grote factor om de klachten in stand te houden.
- Oefentherapie: We adviseren u om onder begeleiding van de fysiotherapie een plan te maken dat bij u aansluit. De oefentherapie bestaan uit looptraining en krachtoefeningen.
Looptraining: Tijdens de sessies bij de fysiotherapeut zult u gaan lopen op een loopband als dat voor u mogelijk is. Hij zal u daarbij laten lopen met een stijging. Verder zal u daarnaast elke dag in totaal minimaal een half uur moeten lopen. Dat mag natuurlijk altijd meer zijn, maar overdrijf ook niet teveel. Als een half uur voor u teveel is mag u ook het verdelen over de dag in bijv 3×10 minuten of 2 x15 minuten. Hierbij moet u rekening houden dat u voor u gaat lopen op een normaal looptempo. Waarschijnlijk krijgt u naar verloop van tijd pijn in de benen. Hier moet u doorheen lopen. Dat is de kern van de looptherapie. Hierdoor zullen de aderen op andere plaatsen moeten gaan lopen om toch aan de bloedtoevoer te gaan voldoen. U kunt niks kapot lopen in de benen als u door de pijn heen loopt. Verder kunt u ook nog spierkracht oefeningen doen ter aansluiting op de looptherapie:
- Calf raises: Ga op het randje van de trap trede staan met de voorvoet/tenen. Houd je met de armen vast aan de trapleuning en laat vervolgens je hakken naar beneden zakken. Daarna ga je zo hoog mogelijk op de tenen staan en laat je je weer rustig naar benden zakken. je maakt hier een doorgaande beweging van op een rustig tempo.
- Squat: je gaat staan voor een eetkamer stoel en zet de voeten uit elkaar. Vervolgens zak je door de knieën en tik je met je billen de stoel zitting aan en dan ga je weer omhoog. Ook hier maak je een doorgaande beweging van.
- Trap op: Je gaat schuin voor de onderste traptrede staan. Je dicht bijzijnde voet zet je op de traptrede en je stapt op. Je andere knie hef je vervolgens tot 90 graden omhoog en je mag weer terug.
Al deze oefeningen mogen 10 keer achter elkaar herhaald worden zonder pauze. Na de 10 herhalingen mag je een kleine minuut rusten en er weer 10 achter elkaar herhalen. Op deze manier doe je 3×10 herhalingen. Mocht u graag advies of begeleiding hebben bij uw looptraining dan bent u bij ons op het juiste adres. Fysiotherapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering voor fysiotherapie nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Fysiotherapie Hazenkamp heeft met nagenoeg alle zorgverzekeraars een contract. Zonder aanvullende verkering betaald u zelf de kosten. Deze staan vermeld onder ’tarieven’.
Vergoeding fysiotherapie
Fysiotherapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering voor fysiotherapie nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Fysiotherapie Hazenkamp heeft met nagenoeg alle zorgverzekeraars een contract. Zonder aanvullende verkering betaald u zelf de kosten. Deze staan vermeld onder ’tarieven’.
Locatie in Nijmegen
Fysiotherapie Hazenkamp
Vossenlaan 76
6531 SN Nijmegen
T: 024 – 356 09 54
M: 06 – 17 85 68 76
W: www.fysiotherapiehazenkamp.nl
E: fysiotherapie@fysiotherapiehazenkamp.nl