Is je bekken veel te beweeglijk en heb je last van je bekken als je beweegt? Wellicht lijdt je aan bekkeninstabiliteit. Deze vervelend klacht in het bekken komt vaak voor bij zwangere vrouwen, maar ook een ongeluk kan het veroorzaken. In dit artikel leggen we je uit wat bekkeninstabiliteit precies is, wat de oorzaken en symptomen zijn en hoe je het kunt behandelen.

Wat is bekkeninstabiliteit?

Om te weten hoe het komt dat je bekken niet (meer) stabiel is, dienen we eerst uit te vinden wat je bekken is. Er zijn drie botstukken die samen je bekken vormen. Dit zijn de de linkerbekkenhelft, de rechterbekkenhelft en het heiligbeen. Deze laatste bevindt zich aan de achterkant van je lichaam tussen de linkerbekkenhelft en de rechterbekkenhelft in. Aan de voorkant van je lichaam komen de twee bekkenhelften samen. Eigenlijk vormen deze drie botstukken dus een ring, ook wel de bekkenring genoemd.

Tussen de drie botstukken van je bekken zitten gewrichten. Deze gewrichten verbinden de botstukken aan elkaar en zorgen dat je kunt bewegen. Denk bijvoorbeeld aan het buigen van je elleboog, het knikken van je knie of het vooroverbuigen naar de grond.

Over de gewrichten zitten banden, die zorgen dat de botstukken van het bekken bij elkaar blijven. Deze banden kunnen slap worden door bijvoorbeeld zwangerschapshormonen of een ongeluk. De verslapping van de banden maakt de gewrichten extra soepel en je bekken extra beweeglijk. Deze beweeglijkheid in je bekken is goed wanneer je zwanger bent: de baby kan dan makkelijker langs het bekken naar buiten. Op het moment dat de banden overbelast of beschadigd raken, spreken we van bekkeninstabiliteit.

Bekkeninstabiliteit

Oorzaken

Er zijn meerdere oorzaken van bekkeninstabiliteit:

Zwangerschap
De meeste gevallen van bekkeninstabiliteit ontstaan tijdens of na de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap wordt namelijk het hormoon relaxine aangemaakt. Dit hormoon maakt de banden over de bekkengewrichten slapper. De baby kan dan makkelijker langs het extra soepele bekken geboren worden. 

Ongeluk
Een ongeluk of val kan ook bekkeninstabiliteit veroorzaken. De banden over de gewrichten verrekken of scheuren dan, waardoor je bekken instabiel wordt.

Hypermobiliteit
Het is ook mogelijk dat je al aan hypermobiliteit lijdt en dus al een beweeglijk bekken hebt.

Sporten
Tot slot is er de mogelijkheid dat intensief sporten in de jeugd bekkeninstabiliteit heeft veroorzaakt. Sporten waarbij je zeer beweeglijk in je bekken dient te zijn, zijn namelijk in verband gebracht met bekkeninstabiliteit op latere leeftijd. Het gaat dan om sporten zoals bijvoorbeeld turnen. 

Symptomen

Bekkeninstabiliteit kent naast de overmatige beweeglijkheid van je bekken nog een aantal andere vervelende symptomen:

  • Pijn aan je schaambeen, je onderrug, de achterkant of zijkant van je bovenbeen, je stuitje, je heupen of je liezen
  • Moeite met traplopen, draaien, tillen
  • Stijfheid na inactiviteit zoals stilzitten of slapen
  • Pijnna een actieve dag
  • Breder lopen of waggelen, ook wel eendengang genoemd
  • Niet op één been kunnen staan
  • Krakend schaambeen als je beweegt

Behandeling van bekkeninstabiliteit

Herkende jij de symptomen van bekkeninstabiliteit? Neem dan eerst contact op met je verloskundige of arts. Deze kan je adviseren over de behandeling die het beste bij jou past.

Behandeling van bekkeninstabiliteit bestaat onder andere uit het versterken van de spieren rondom je bekken. Als de spieren in je benen, billen en buik sterk zijn, dan kunnen ze je bekken namelijk stabiel houden. Om deze spieren sterker te maken, kun je thuis oefeningen doen. De fysiotherapeut kan je echter ook helpen om de juiste spieren aan te pakken. Zo krijg jij de behandeling die bij jouw lichaam past.

Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, e-mailadres fysiotherapie@fysiotherapiehazenkamp.nl of telefoonnummer 024-8330022.

Bekkeninstabiliteit, wat nu?