We kunnen als fysiotherapeuten geen kanker genezen. We kunnen gelukkig wel bijdragen aan een fysieke fitheid en herstel van klachten door kanker. Één op de drie mensen krijgt op een bepaald moment in zijn of haar leven te maken met de diagnose kanker. In dit artikel beantwoorden we zes vragen over sporten en fysiotherapie bij kanker.
Wat zijn de voordelen van sporten bij kanker?
In sommige gevallen heeft u niet in de gaten dat u kanker heeft of heeft u er geen last van. Chemotherapie vraagt dan de nodige energie van uw lichaam waardoor vermoeidheid, spierafbraak en conditieverlies ontstaan. Er zijn ook varianten van kanker zélf waardoor u in het begin van het traject al last hebt van bovenstaande klachten. Mensen zijn daardoor geneigd om voornamelijk rust te nemen om energie te sparen. Uit wetenschappelijke studies blijkt echter dat sporten tijdens chemotherapie niet altijd kwaad kan.
Chemotherapie maakt nou eenmaal een hoop kapot in uw lichaam, het is tenslotte een middel wat niet 100% alleen slechte cellen kapot maakt. Dit betekend dat het ook spieren aantast. Op het moment dat u blijft sporten en bewegen tijdens de kuren dan bouwen deze spieren ook weer op. (Hou in gedachte: “wanneer ik normaal 6 weken niet sport dan kan ik ineens veel minder gewicht op een halter leggen / minder k.m. hardlopen”, “als u normaal de griep hebt en daarna pas weer gaat sporten dan moet u lichaam er ook behoorlijk aan trekken,” bij griep of verkoudheid is het helemaal niet verkeer om te sporten want als je zweet gaan er ook afvalstoffen uit je lichaam.) Op het moment dat spieren dus op een bepaald niveau blijven betekend dit dat je lichaam sterker blijft. Probeer spier verlies dus te beperken tot een minimum dit kan vermoeidheid en het conditieverlies verminderen.
Het beste moment om te sporten is voor iedereen anders, veel mensen geven aan het prettig te vinden op dezelfde dag als de kuur te sporten. Dit omdat het vaak toch al veel energie kost en u zich na de kuur niet lekker voelt, dan kun je daarna vaak langer en beter slapen (en is deze vervelende dag ook weer sneller voorbij).
Andere voordelen van sporten bij kanker zijn:
- Een vermindering van bijwerkingen van chemotherapie
- Mogelijk minder misselijkheid en pijn.
- Sneller herstel na de kuren, dankzij je fittere lichaam.
- Creëer een voldaan gevoel, door uw lichaam aandacht te geven die het nodig heeft.
- I.p.v. alleen maar op de bank hangen en op bed liggen als een soort kluizenaar, een aantal actieve momenten in de week plannen om te sporten waardoor je beter slaapt (en eindelijk met een voldaan gevoel slaapt omdat u daadwerkelijk moet bent) en meer in contact komt met anderen.
Waarom fysiotherapie bij kanker?
Laten we vooropstellen dat we als fysiotherapeuten kanker niet kunnen behandelen. Wel helpen we u bij het behouden van spiermassa en de bovengenoemde fitheid. Samen gaan we aan de slag om u sterk te maken en te houden tijdens uw behandeling. Door behulp van oefeningen kunnen we vervelende bijwerkingen verminderen of andere symptomen van de behandeling beperken tot een minimum.
Wat doet een fysiotherapeut samen met mij tijdens een sessie?
Tijdens een sessie werken we aan kracht, lenigheid en conditie. Kortom, we proberen uw lichaam in een gecontroleerde vorm van sporten en oefeningen op het hoogst haalbare niveau te halen wat past binnen jouw traject, wij forceren niets!
We stellen eerst samen een beweegplan op. We zorgen er voor dat het beweegplan op ieder moment aangepast kan worden, omdat het soms moeilijk is om van tevoren in te schatten wat een kankerbehandeling met uw lichaam zal doen. Het plan maken we aan de hand van enkele beweegtests en een gesprek met u.
In een sessie doen we samen de oefeningen van het plan. Ook doen we eventueel oefeningen die u zelf meebrengt, het is natuurlijk wel zo prettig als u energie uit de training haalt. We leren u daarnaast oefeningen zelf uit te voeren om thuis aan de gang te gaan.
Welke voordelen heeft fysiotherapie bij kanker?
Met fysiotherapie bij kanker behoudt u niet alleen uw fitheid. U bouwt ook kracht op die u helpt de kankerbehandeling beter te doorstaan. Spierpijn, pijn en vermoeidheid van de behandeling kunt u dan beter opvangen.
Doet u fysiotherapie na kanker, dan is het makkelijker om te herstellen van pijn en vermoeidheid. Dit gaat nog beter als je ook op je voeding let (weinig suiker en niet roken) en na elke chemokuur veel water drinken. Een fit lichaam is immers beter in staat om schadelijke stoffen op te ruimen uit het lichaam. U kunt dan weer eerder uw dagelijkse bezigheden gaan uitvoeren.
Kan ik terecht bij een ‘gewone’ fysiotherapeut?
U kunt bij kanker zeker naar een gewone fysiotherapeut gaan. Leg uw situatie wel goed uit, want de wisselvallige gezondheid die bij kanker komt kijken heeft een grote impact op de fysiobehandeling.
Er zijn ook fysiotherapeuten die zich hebben gespecialiseerd in fysiotherapie bij kanker. Dit noemt men oncologische fysiotherapie.
Wanneer kan ik het beste starten?
U kunt op ieder moment van uw kankerbehandeling met fysiotherapie starten. Het is waarschijnlijk wel het fijnst om te starten met fysiotherapie aan het begin van uw behandeling. U bouwt dan alvast een basisfitheid op die van pas komt bij de behandeling. Ook maken wij meer van uw behandeling mee, waardoor we leren op welke oefeningen uw lichaam het beste reageert.
Daarnaast kunt u ook starten met fysiotherapie na de kankerbehandeling. Hou in uw achterhoofd dat kanker een verzamelnaam is. De ene vorm van kanker en daarmee ook de behandeling is niet te vergelijken met de andere. Bij de ene persoon volstaat één operatie, bij de andere een ronde chemokuren. Er zijn ook lange trajecten van chemokuren die afgewisseld worden met bestraling en operaties. Als een operatie succesvol is, maar de tumor vrij groot was, kan het zo zijn dat spieren zijn opgerekt en dat deze op een speciale manier getraind/behandeld moeten worden om weer terug in vorm te komen. Bij een hersentumor kan het bijvoorbeeld ook zo zijn dat een evenwichtsorgaan aangetast raakt en u opnieuw moet trainen om uw evenwicht niet te verliezen tijdens bijvoorbeeld lopen of opstaan. We kunnen u helpen op fysiek vlak om uw dagelijkse bezigheden weer te kunnen uitvoeren.
Wenst u meer informatie over fysiotherapie bij kanker? Neem dan gerust contact met ons op. Bel, mail of stuur een bericht via het contactformulier. We geven u graag meer uitleg!