Wat zijn lage rugklachten?

Lage rugklachten of lage rugpijn wordt ook wel lumbago of spit genoemd. 50-90% van de mensen krijgt een of meerdere keren last van lage rugklachten. Binnen één jaar heeft ongeveer 20% van de mensen last van rugklachten. Bij lage rugpijn hebben mensen pijn onderin de rug die kan uitstralen naar de bilregio of het been.

Er zijn verschillende indelingen te maken van rugklachten. Eén indeling is specifieke lage rugklachten en a-specifieke lage rugklachten. Bij specifieke lage rugklachten is er een duidelijke medisch aantoonbare oorzaak voor de klachten (bijv. hernia, gebroken wervel of slijtage). Bij a-specifieke lage rugklachten is dit juist niet het geval. De oorzaak van de klachten is vaak onduidelijk, maar moet niet alleen in de onderrug gezocht worden. Meestal is er geen blijvende schade of andere ziekte. Er zijn wel een aantal risicofactoren voor het ontstaan van lage rugklachten.

  • veel tillen in combinatie met draaiïngen
  • lang in één houding zitten of staan
  • veel repeterende bewegingen
  • stress
  • overgewicht
  • roken

Rugpijn kan een beperkende invloed hebben op uw dagelijkse activiteiten. Het is dan ook goed om te weten dat het overgrote deel, 80-90%, van de rugklachten binnen 4-6 weken vanzelf overgaat. Indien er gedurende 3 weken geen verbetering optreed in de klachten spreken we van een afwijkend beloop en kan het verstandig zijn om contact op te nemen met de fysiotherapeut. Deze kan dan samen met u op zoek gaan naar de oorzaak van de klachten en het vertraagde herstel. U kunt zelf een aantal dingen doen om de klachten te verminderen, daarnaast kan de fysiotherapeut een ondersteunende rol hierin spelen.

Wat kunt u zelf doen?

Het belangrijkste is om zo snel mogelijk weer in beweging te komen, ook al voelt het beter om de rug rust te geven. Onderzoek heeft aangetoond dat niet bewegen of het vermijden van bewegen de rug eerder kwaad dan goed doet. Te weinig bewegen kan voor stijfheid zorgen, maar ook voor zwakkere spieren en een mindere conditie. Hierdoor kan het herstel juist vertragen. Pijnstillers kunnen er voor zorgen dat het bewegen makkelijker gaat. Probeer om niet te lang in dezelfde houding te staan of te zitten maar wissel verschillende houdingen af. Bij een zittend beroep kan het bijvoorbeeld verstandig zijn om elk half uur uit de stoel te komen en even te gaan bewegen. Bij bewegen hoeft u niet gelijk aan sporten te denken, maar probeer uw dagelijkse activiteiten weer zo snel mogelijk op te pakken. Ook is wandelen een hele goede manier van bewegen. Bouw het bewegen geleidelijk weer op. Probeer zwaar tillen en voorover bukken te vermijden.

Oefeningen

Oefeningen bij acute lage rugklachten

Oefening 1:

  1. Ga op uw rug liggen, met de knieën gebogen en de voeten op de ondergrond. Leg uw armen naast uw romp.
  2. Draai uw knieën van links naar rechts, zover als het gaat, zonder te forceren.
  3. Zorg ervoor dat de schouders plat blijven liggen en niet mee gaan draaien.
  4. Herhaal dit 5 keer aan beide kanten.

lage rug oefening 1

Oefening 2:

  1. Ga op uw rug liggen, met de knieën gebogen en de voeten op de ondergrond.
  2. Trek met uw handen één knie naar u toe; laat het andere been plat op de ondergrond liggen. Houd dit 10 tellen vast.
  3. Leg het been rustig neer. Herhaal dit nu met het andere been.
  4. Herhaal dit 5 keer aan beide kanten.

lage rug oefening 2

Oefening 3:

  1. Ga op handen en knieën zitten, in kruiphouding.
  2. Maak uw rug bol, waarbij u uw kin zover mogelijk naar de borst trekt.
  3. Maak nu uw rug hol, waarbij u uw hoofd zover mogelijk in de nek legt.
  4. Herhaal dit 5 keer in beide richtingen.

lage rug oefening 3

Probeer de oefeningen 5 keer per dag uit te voeren.

Wat kan Fysiotherapie Hazenkamp voor uw rugpijn doen?

Fysiotherapie Hazenkamp kan u helpen bij het vaststellen van de oorzaak van de lage rugpijn. Dit zal gebeuren door een vraaggesprek, een onderzoek en één of meerdere vragenlijsten. Daarnaast kunnen wij u adviseren hoe om te gaan met de rugklachten opdat u zo snel mogelijk hersteld. Deze adviezen kunnen bestaan uit simpele tips ten aanzien van uw dagelijks handelen maar ook houdingsadviezen of oefeningen kunnen meegegeven worden. Indien nodig kunnen wij deze adviezen ondersteunen met behandeling door een van onze therapeuten. De behandeling kan, afhankelijk van de oorzaak van de klacht, onder andere bestaan uit oefeningen, manuele therapie, medical taping of dry-needling. De fysiotherapeut zal u voornamelijk begeleiden of coachen in uw herstelproces. Ten slotte kan er gekeken worden hoe u in de toekomst deze klachten kunt voorkomen.

Contact

Heeft u rugklachten en wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen, wilt u advies of heeft u vragen over uw rugklachten dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Oefeningen bij lage rugklachten