Meest voorkomende blessures

De 5 meest voorkomende blessures en hoe voorkomt u deze.

  1. Lage rug pijn:

Lage rug pijn zonder neurologische uitstraling is de meest voorkomende klacht waarmee mensen naar de fysiotherapie komen. Van vervelend last hebben van de rug met bewegen tot aan het helemaal niet meer kunnen bewegen. De in de volksmond bekende spit of ischias. Vaak is de pijn heel langzaamaan opkomen zetten en is er geen duidelijke oorzaak, maar soms schiet het er in eens in bij het bukken of tillen bijvoorbeeld. Deze pijn blijft heel lokaal in de rug zitten of straalt wat uit over de lenden en/of naar de billen.

Deze klachten voorkomt u door buikspier en rugspier oefeningen te doen. Men moet een spierkorset gaan creëren om de romp. Door dit korset ontstaat er een betere stabiliteit en is de rug veel beter belastbaar. De rugklachten zullen veel minder snel optreden en bij langere tijd trainen helemaal niet meer. Het is wel belangrijk een goede balans te vinden tussen de buik en rugspieren, want van alle kanten moet het spierkorset zijn werk doen om stabiliteit te waarborgen.

Voorbeelden van core stability oefeningen zijn planken( zoals op de afbeelding hieronder) en bridging.planken

 

 

 

  1. Nek klachten:

Klachten in de nek komen voor met en zonder hoofdpijn. Vaak worden de klachten veroorzaakt door spierspanning in de nek. De oorzaak is in de meeste gevallen een minder goede houding: Helemaal in elkaar zitten, hoofd in de nek of schouder optrekken. Het voorkomen van de klachten is dan ook preventief het aannemen van een goede houding. Zorg dat je goed rechtop zit. Maak denkbeeldig een touwtje aan je kruin en trek deze naar het plafond waardoor je je kin iets intrekt.  Door deze oefening strekt je je hele wervelkolom op. De schouders lekker laten hangen en eventueel even naar achteren en omlaag draaien zodat ze in de goede positie staan.

Ook het veel zitten achter een computerscherm die niet op de goede hoogte staat kan klachten veroorzaken. Zorg dat als je vooruitkijkt dat je op 1/3 deel van bovenaf  op het scherm kijkt.

Voor oefeningen kijk naar onze blog over nekklachten.

 

  1. Schouderklachten:

Schouderklachten treden vaak op door veelvuldig zwaar werk. Vaak treed er dan overbelasting op. Zwaar werk kan beteken veel en/of zwaar tillen, maar ook veel bovenhandse activiteiten. Door irritatie van pezen kan er een inklemming ontstaat tussen de kop en de kom van de schouder. Vaak treed er pijn en een bewegingsbeperking op. In eerste plaats zorg ervoor dat je niet te lang bovenhands werkt. Schud de armen af en toe even los. Als je gewicht tilt til het dan dicht bij je lichaam, hierdoor ontlast je de spieren. Maar bij teveel kilo’s vraag om hulp of neem een steekwagentje.

Preventief kan je zorgen dat de spieren rondom de schouder sterk zijn, waardoor overbelasting minder snel optreedt.

Oefeningen met een dynaband zijn heel effectief voor de stabilisatie spieren rondom het schoudergewricht, externe rotatie schoudereen voorbeeld hiernaast afgebeeld.

Ook wall push-up of push ups vanaf de grond zijn goed versterkende oefeningen. Elke dag 3 series van 7-10 herhalingen is over het algemeen een goed begin.

 

  1. Omgezwikte enkel:

Een omgezwikte enkel is moeilijk om te voorkomen in eerste instantie, maar het is wel te voorkomen dat er meerdere trauma’s ontstaan kort na een eerste trauma. Een enkel letsel heeft zijn hersteltijd nodig en die zal toch een paar weken in beslag nemen. Anders ontstaat er op de langere termijn een instabiele enkel. Het is erg belangrijk dat de zwelling na een omzwikking verdwijnt en daarom moet er rust worden genomen met de voet hoog. Vervolgens kan er met krukken worden gelopen om de belasting weer wat op te voeren. Of het tapen van de enkel nodig is kan u met uw fysiotherapeut overleggen. Ook de verdere revalidatie zal dan bekeken worden. De revalidatie zal worden opgebouwd van coördinatie oefeningen tot stabilisatie en kracht oefeningen. Zo zullen de structuren rondom het enkelgewricht weer worden versterkt en zal de kans op een recidief verkleind worden.

 

  1. Tenniselleboog:

Er zijn over het algemeen 2 oorzaken te onderscheiden.
1. Kortdurende grote belasting van de onderarmspieren
2. Langdurige (relatief) kleine belasting van de onderarmspieren

Hierdoor ontstaat er schade aan de pees aan de buitenzijde van de elleboog door overbelasting. Deze klachten zijn te voorkomen door te voorkomen dat u hem systematisch over belast. Een pees kan dan niet goed herstellen voordat hij de volgende klap krijgt. Een tennisarm is een chronische klacht. Vermijd  de repeterende bewegingen en neem desnoods regelmatig rust.

Een oefening om na zware belasting uit te voeren is het rekken. Hierdoor ontstaat er ontspanning in de spier.

In het begin de rek een minuut vast houden en de oefeningen regelmatig uitvoeren zo’n 8 keer per dag.

rekkingen tenniselleboog

Heeft u nog vragen n.a.v. bovenstaand artikel dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Meest voorkomende blessures