Hardloopblessures

Vaak zijn hardloopblessures overbelasting blessures. Deze blessures ontspierman sportstaan geleidelijk aan. Bij beginnende overbelasting blessures  is er vaak sprake van lichte irritatie en ochtendstijfheid. Deze problemen verdwijnen doorgaans tijdens de warming-up of in de loop van de dag. Wanneer je onvoldoende maatregelen neemt tegen deze klachten zal het herstel tussen de trainingen langer duren en de blessure zal in de loop van de tijd verergeren.

Zo voorkom je blessures bij het hardlopen

Er zijn een paar manieren om de kans op een hardloop blessure te verkleinen. Hieronder zullen we er een paar beschrijven:

  • Bouw je trainingsschema rustig op. Qua omvang(afstand) en intensiteit(snelheid,vlakheid). Dit geldt helemaal voor beginners. Begin dan echt met stevig wandelen. De spieren en pezen hebben een tijdje nodig om zich aan te passen en moeten mee kunnen groeien met de belasting. Houd in je schema rekening in wat je lichaam gewend is aan belasting, maar houd ook rekening met je lichaamsgewicht. Ben je wat zwaarder dan is hardlopen een grote belasting voor spieren en gewrichten dus doe dan extra rustig aan. In het begin een langzame opbouw geeft op de langere termijn een snellere vooruitgang.
  • Bij een pijntje doe je het even wat rustiger aan. Ga een stap terug in je schema of neem een week rust zodat je kan herstellen. Je kan ook een hersteltraining in plaats van een intensievere training doen door bijvoorbeeld alleen maar te wandelen. Hierdoor ben je toch in beweging, maar belast je de spieren minder. Luister goed naar je lichaam. Door de pijn heen gaan geeft vaak geen verbetering. Een week rust nemen laat niet al je conditie verdwijnen.
  • Als je begint met lopen sprint dan niet meteen weg. Begin rustig aan, doe een warming-up en zorg dat de doorbloeding eerst goed is. Ook na het lopen is het niet goed meteen te stoppen. Wandel het laatste stukje en schud de spieren even uit.
  • Zorg ervoor dat je spieren op lengte blijven. Rek je bovenbeen en onderbeen spieren regelmatig. Doe dit niet stretchend, maar houd de rek 20-30 tellen vast en doe dat 3 keer. rekken hamstringrekken abductoren been
    rekken quadriepsrekken kuit
  • Loop niet altijd op een harde ondergrond. Dit is extra belastend voor je spieren en gewrichten. Afwisseling met een stukje gras of zachte ondergrond is ook goed voor de variatie. Hoe meer variatie hoe meer de spieren zich moeten aanpassen aan de gevraagde belasting. Dit maakt ze extra sterk.
  • De loopuitrusting is ook erg essentieel. En dan met name de schoenen. Gebruik schoenen die geschikt zijn voor je type voet, lichaamsgewicht, loopstijl en trainingsomgeving. Neem desnoods je oude schoenen mee bij het kopen van nieuwe want hierop is aan de slijtage goed je loopstijl te zien. Na een paar jaar is de demping uit de schoenzool door veroudering en is het goed nieuwe te kopen. Zorg er verder ook voor dat je kleding goed aansluit bij de temperatuur buiten en eventuele neerslag.

Toch een blessure?

Het kan natuurlijk zijn, ook al heb je zo je best gedaan en alles er tegen gedaan, dat je toch een blessure krijgt. Je kan toch niet meer het rondje lopen dat je altijd hebt gelopen of elke keer na het hardlopen heb je de dag erna pijn. Het schema dat je had gemaakt of van internet had gehaald kan je niet meer uitvoeren. Dat is erg balen. Wij helpen u graag weer op weg. Samen kunnen we dan kijken wat de oorzaak is van de pijn en hoe we dat het beste en het snelste kunnen oplossen zodat u weer op een gezonde manier aan de slag kan.

Vergoeding fysiotherapie

Fysiotherapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering voor fysiotherapie nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Fysiotherapie Hazenkamp heeft met nagenoeg alle zorgverzekeraars een contract. Zonder aanvullende verkering betaald u zelf de kosten. Deze staan vermeld onder ’tarieven’.

Locatie in Nijmegen

Fysiotherapie Hazenkamp
Vossenlaan 76
6531 SN Nijmegen

T: 024 – 356 09 54
M: 06 – 17 85 68 76

W: www.fysiotherapiehazenkamp.nl
E: fysiotherapie@fysiotherapiehazenkamp.nl

Hardloop blessures – hoe voorkom je hardloopblessures?