Wat is spanningshoofdpijn?

Hoofdpijnklachten zijn er in veel verschillende vormen en met nog meer verschillende oorzaken. Binnen de hoofdpijnklachten is spanningshoofdpijn, in het engels Tension Type Headache (TTH), een veel voorkomende vorm. Een betere benaming hiervoor is spierspanningshoofdpijn. In één jaar krijgt 42% van de mensen last van deze hoofdpijn voor een kortere of langere periode. Deze spierspanningshoofdpijn kenmerkt zich onder andere door:

  • drukkende en knellende pijn, niet pulserendspanningshoofdpijn
  • meestal tweezijdig (links en rechts)
  • geen misselijkheid of braken
  • Meestal geen licht- of geluidsovergevoeligheid
  • duurt meestal minuten tot dagen

Oorzaken van spanningshoofdpijn?

Spanningshoofdpijn of spierspanningshoofdpijn ontstaat door een langdurig aanspannen van de nek-schouderspieren. Er is nog weinig bekend over het ontstaan van deze hoofdpijn. Bij TTH zullen in de meeste gevallen die spieren gespannen aanvoelen en of drukpijnlijk zijn. Door verschillende oorzaken kunnen de spieren overbelast worden waardoor er triggerpoints kunnen ontstaan. Deze triggerpoints kunnen vervolgens tot hoofdpijn leiden. Uit de laatste onderzoeken blijkt dat de belangrijkste oorzaak een slechte of verkeerde (werk)houding is. Het is dus geen psychische spanningshoofdpijn of stress. Dit kan wel een factor zijn die meespeelt in het ontstaan van de hoofdpijn of als belemmering voor  het herstel.

Behandeling spanningshoofdpijn

Fysiotherapie kan een zeer goede indicatie zijn bij deze hoofdpijn. Er zijn verschillende middelen die kunnen worden ingezet door de fysiotherapeut tijdens de behandeling. Eerst zal de fysiotherapeut een zorgvuldig vraaggesprek houden en aansluitend een onderzoek specifiek gericht op uw klachten. Daarna zal de fysiotherapeut een behandelvoorstel doen. Deze behandeling kan onder andere bestaan uit oefeningen, mobilisaties, dry needling, manuele therapie of massage. Dit zal onder andere bepaald worden door de uitkomsten van het gesprek en het onderzoek.

Contact

Heeft u hoofdpijnklachten en wilt u weten of fysiotherapie u zou kunnen helpen deze klachten te verminderen dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Ook voor vragen of adviezen zijn wij te bereiken.

Spanningshoofdpijn
Getagd op: