Hamstring blessure in het kort:
- Een acute hamstringblessure is een plotselinge felle pijn aan de achterzijde van het bovenbeen.
- Meestal ontstaat zo’n blessure tijdens het sporten, vaak bij explosieve bewegingen als sprinten, remmen, wenden en keren.
- Je voelt een felle pijn en soms wordt de plek dik en blauw.
- Als de spier gescheurd is, is soms een operatie nodig.
- Fysiotherapie kan helpen bij het voorkomen, diagnosticeren en behandelen van een hamstringblessure.
Hamstringblessures zijn een uitdaging voor ons fysio’s. 12% van alle voetbalblessures zijn hamstringblessures, per seizoen zijn dit gemiddeld 5-6 hamstringletsel per club. Gemiddeld kan een speler met dit letsel 90 dagen niet deelnemen aan trainingen en wedstrijden. Daardoor vijftienwedstrijden per seizoen gemist.
Een tweede grote uitdagingen bij een hamstringrevalidatie is dat ervoor te zorgen dat het niet terugkomt. Denk maar eens aan Arjen Robben en zijn terugkerende blessure.
Maar wat maakt de hamstring zo speciaal en hoe zouden we kan op een hamstringblessure kunnen verkleinen?
Ten eerste is de diagnostiek van groot belang. De mate van het letsel en de lokalisatie van het letsel kan iets vertellen over de prognose. Tijdens de revalidatie van de hamstring is het van belang dat je weet welke vorm van aanspanning de spier heeft, bij welke beweging hij actief is en met welke snelheid werkt hij. Daarnaast speelt de neurofysiologie nog een belangrijke rol, met andere woorden op welke wijze wordt de motoriek gecontroleerd? Dit alles heeft consequenties voor de wijze waarop de hamstrings getraind zouden moeten worden.
DIAGNOSTIEK
Graad 1 is een verrekking van de hamstring, levert weinig pijn op en de revalidatie duurt 1-2 weken.
Graad 2 is een gedeeltelijke ruptuur, met een hogere pijnscore en de revalidatie duurt 3 tot 4 weken. Graad3 is een volledige ruptuur, gaat gepaard met forse pijnklachten en dient veelal geopereerd te worden.
Letsel dichter bij de heup gelegen heeft een langere hersteltijd nodig dan een letsel dat zich meer richting de knie bevindt.
ANATOMIE
De hamstrings hebben een lopen over twee gewrichten. De knie en de heup. Zowel de stand van de heup als de stand van de knie heeft dus een invloed op de functie als ook de mate waarin een hamstring op lengte wordt gebracht.
De hamstring geeft strekking van de heup en buiging van de knie. Een gedeelte van de spier geeft naar binnen draaien van het bovenbeen en een gedeelte van de spier naar buiten draaien van het bovenbeen.
AANSPANNING
Zoals hierboven beschreven buigt de hamstring de knie. In de praktijk is de hamstring echter het meest effectief als hij de kniestrekking afremt. Bijvoorbeeld wanneer een sprinter zijn onderbeen explosief naar voren trapt of wanneer het onderbeen van een voetballer naar voren schiet tijdens het trappen van een bal.
MOTORIEK
De hamstring bestaat uit een lange en een korte kop. Elke kop wordt door een andere zenuw in werking gesteld. Dit heeft als gevolg dat de verschillende delen van de spier apart van elkaar kunnen samentrekken. Aanspanning van beide delen van de spier moet dus een goed samenspel zijn van beide spieren.